Home VestiEkonomija Grad Beograd i ove godine dodeljuje subvencije za samozapošljavanje

Grad Beograd i ove godine dodeljuje subvencije za samozapošljavanje

by bifadmin

Grad Beograd raspisao je poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje za 50 nezaposlenih lica koja žive na njegovoj teritoriji.

Subvencije će dodeljivati u saradnji sa Nacionalnom službom za samozapošljavanje (NSZ), u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, i to radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.

Da bi neko stekao uslove da se prijavi na ovaj konkurs, on mora biti prijavljen na evidenciju nezaposlenih NSZ u Beogradu, završiti obuku za razvoj preduzetništva u NSZ ili nekoj drugoj organizaciji i odabrati zanimanje sa liste ponuđenih. Najbolje će biti bodovani poslovi u proizvodnji, zanastvu, zdravstvenim i intelektualnim uslugama, zatim uslužne delatnosti i građevina, te hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Nezaposleni koji prime subvenciju biće u obavezi da obavljaju registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruju doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Više o ovome možete saznati na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar