Home VestiEkonomija SAD: Postignut dogovor o podizanju granice zaduživanja koji sada treba da usvoji Kongres

SAD: Postignut dogovor o podizanju granice zaduživanja koji sada treba da usvoji Kongres

by bifadmin

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Predstavničkog doma iz redova republikanaca Kevin Mekarti postigli su dogovor o podizanju granice za javni dug, koji bi trebalo da omogući Americi da i dalje otplaćuje obaveze države.

Dogovor je postignut takoreći u foto-finišu, pred 5. jun kada bi ta država morala da proglasi nemogućnost plaćanja obaveza. Međutim, nije još sve završeno – sada se čeka da se zakon o podizanju granice zaduživanja usvoji u Kongresu. Prema rečima učesnika u ovom dijalogu, obe strane su morale da pristanu na neke kompromise od kojih je najistaknutiji smanjenje javne potrošnje.

Iako je mala, šansa da taj zakon ne bude usvojen ipak postoji. Ukoliko se to ne desi SAD će se naći u ekonomskoj krizi koja bi se lako mogla proširiti na ceo svet. Najveći udar bi pretrpeli Amerikanci čiji poslovi, zarade, penzije i socijalna primanja zavise od države.

Međutim, analitičari sa kojima su novinari CNBC-a razgovarali posle vesti o postizanju ovog dogovora prilično su optimistični kada se radi o njegovom usvajanju. Poučeni prethodnim iskustvom oni očekuju da će ta institucija samo aminovati već sklopljen dogovor.

Šta više, analitičari smatraju da će za neke investitore ovo biti i nova “tržišna šansa” za ulaganja. Naime, kako kažu, američko Ministarstvo finansija će popunjavati kasu izdavanjem obveznica sa višim prinosima, u koje bi se moglo ulagati.

Izvor: CNBC

Foto: Tumisu, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar