Home VestiEkonomija Kenija – nova izvozna šansa za privrednike iz Srbije

Kenija – nova izvozna šansa za privrednike iz Srbije

by bifadmin

Kenija je jedna od najperspektivnijih država Afrike sa 50 miliona potrošača i sve većim potrebama, koje mogu da zadovolje i kompanije iz Srbije.

Ovo je jedna od glavnih poruka okruglog stola pod nazivom “Kako poslovati sa Kenijom” održanog prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije. Na njemu je učestvovalo više od 30 predstavnika poljoprivredno-prehrambene, građevinske i IT industrije.

Jedna od kompanija koje već duže vreme prodaju svoju robu na kenijskom tržištu je domaće preduzeće “Yumis”. Ono je od 2014. godine prisutno na tržištu Istočne Afike. Kako kažu predstavnici te kompanije, do sada su imali uglavnom pozitivna iskustva sa izvozom u tu zemlju.

„Kenija je jedna od najrazvijenijih država u podsaharskoj Africi, u kojoj konstantno raste standard stanovništva a samim tim i kupovna moć. Kada je reč o Istočnoj Africi, ona predstavlja regionalni hab za finansije i trgovinu, glavno transportno i logističko čvorište za region, povezujući susedne zemlje sa ostatkom sveta“, rekla je Ana Stojanović iz Centra za Bliski istok i Afriku PKS.

U 2020. godini izvoz Srbije u Keniju je iznosio 1,7 miliona dolara, a uvoz 1,5 miliona. Ovo je doduše bila posledica pandemije, imajući u vidu da je samo godinu dana ranije naš izvoz tamo vredeo 3,2 miliona dolara, a da je uvoz bio 1,3 miliona.

Međutim, postoje mogućnosti da se naš izvoz na ovo tržište značajno poveća. Iz tog razloga će Privredna komora Srbije početkom septembra organizovati posetu Keniji delegacije domaćih privrednika iz oblasti poljoprivrede, prehrane, građevine, turizma i IT industrije, s obzirom da je u ovim sektorima prepoznat najveći potencijal za saradnju dve zemlje.

Izvor: PKS

Foto: Lorenzo Cerato, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar