Home TekstoviB&F Plus Kako da izbegnete gužve na najposećenijim turističkim destinacijama?

Kako da izbegnete gužve na najposećenijim turističkim destinacijama?

by bifadmin

U gradovima koji su turistima najprimamljivi obično je tolika gužva da oni većinu atrakcija ne uspeju lepo da vide. Zato Trip Advisor, portal specijalizovan za putovanja, nudi savete kada i kako posetiti najpopularnije gradove a da se, bar koliko je to moguće, izbegne višesatno čekanje u redovima.

U nastavku teksta prenosimo vam savete za obilazak nekoliko velikih gradova koji su zanimljiviji turistima.

Pariz

Ukoliko želite da posetite prestonicu Francuske i da vidite turističke atrakcije koje se prosto ne mogu zaobići, kao što je na primer Luvr, ne postoji doba godine kada vas ispred njih neće zateći gužve. Ipak, ukoliko ste se namerili baš na Luvr, možda bi najbolje bilo da odete tamo petkom predveče kada su vrata ovog muzeja otvorena do 21:45 časova. U to vreme mnogi posetioci već traže restorane ili žure nazad u svoje hotele na večeru, pa ćete manje čekati na ulaz.

Rim

Kada se nađete u Večnom gradu, verovatno ćete želeti da obiđete Vatikan u koji se svakodnevno slivaju na hiljade turista. U koje god doba dana tamo da odete bićete u takvoj gužvi kao da putujete beogradskim GSP-om usred “špica”. Osim ako odete veoma rano, takoreći sa jutarnjim petlovima. Sve je više turističkih agencija koje organizuju ovakve jutarnje ture, tako da ne bi trebalo da imate problema što se tiče organizacije.

Ukoliko ste veliki ljubitelj Mikelanđelovog rada možete obići i njegova druga dela, manje poznata među turistima, kao što su statua Mojsija u crkvi Svetog Petra i Uzdizanje Hrista u Bazilici Santa Marije. Ovo su besplatne turističke atrakcije i obično ih možete posetiti bez čekanja u redovima.

London

Njaveća gužva u britanskoj prestonici je u kasno proleće i leto zato što su tada mnogi kulturni sadržaji besplatni za posetioce. Dakle, London bi bilo najbolje posetiti u neko drugo doba godine. Ako nemate drugu opciju nego da dođete za vreme gužve obilizak nekih od najposećenijih sadržaja možete realizovati i van radnog vremena, odnosno od 8:50 do 10 sati ujutru. To će vas koštati 33 funte po osobi.

Las Vegas

Ako možete da podnesete veliku vrućinu ovaj grad je najbolje posetiti leti, jer mnogim turistima ona smeta. Tada su i hoteli i letovi jeftiniji. Budući da mnogi turisti dolaze u prestonicu kocke baš zbog nje i najveći deo vremena provode u hotelima i kazinima, neke druge sadržaje na otvorenom možete videti ne gurajući se u velikim masama posetilaca.

Njujork

Grad koji nikada ne spava ima zaista mnogo sadržaja ali i velike gužve prilikom dolaženja do njih. Ipak, manja je šansa da će ulice biti toliko krcate zimi. Toga su svesne i kulturne institucije pa tada daju velike popuste na ulaznice.

Rio de Žaneiro

Ovo je grad koji skoro cele godine ima lepo vreme, ali je najbolje posetiti ga tokom zime kada ima manje padavina. Gužve će uvek postojati ali u zimskoj sezoni će one biti značajno manje nego u letnjoj.

Dubai

Isto kao i u Las Vegas, u Dubai je najbolje otići tokom leta, međutim u to vreme može biti zaista iscprljujuće nalaziti se na otvorenom, pod užarenim suncem. Zato su za posetu ovom gradu najoptimalniji april i maj, ali i septembar i oktobar, kada nije prevruće a ni gužva nije nepodnošljiva.

Marakeš

U jednom od najinteresantnijih i najživopisnijih gradova Afrike teško ćete izbeći gužve. Ipak, postoji mogućnost da će one biti manje u zimskim mesecima i da ćete tada nekako uspeti da se provlačite ulicama medine, zajedno sa prodavcima svega i svačega, kolicima sa magarcima i turistima poput vas.

Izvor: Trip Advisor

Foto: Mika Baumeister, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar