Home VestiEkonomija Najbogatije porodice na svetu

Najbogatije porodice na svetu

by bifadmin

Kada je neto vrednost vaše porodice veća od bruto domaćeg proizvoda mnogih zemalja postoji šansa da je ona među najbogatijim porodicama na svetu.

Porodično bogatstvo je više od pojedinca koji ga obogaćuje – ono je i sistemsko i generacijsko. Ove porodične jedinice nisu milionerske već multimilijarderske.
Dakle, ko je najbogatija porodica na svetu? Titula trenutno pripada porodici Walton sa neto vrednošću od 224,5 milijardi dolara. GoBankingRates nam donosi listu 10 najbogatijih porodica na svetu:

1. Porodica Walton
Kompanija: Walmart

Neto vrednost: 224,5 milijardi dolara

Porodica Walton gradi bogatstvo od maloprodaje. Njihova kompanija, megatrgovac Walmart, ima procenjeni globalni prihod od 573 milijarde dolara. Kako porodica poseduju skoro polovinu kompanije i trebalo bi da im bude prilično udobno za generacije koje dolaze.

2. Porodica Mars
Kompanija: Mars

Neto vrednost: 160 milijardi dolara

Porodica Mars je započela 1902. prodajom slatkiša. Sada poznatija po M&M-ovima nego čak i po svojoj legendarnoj Mars čokoladici, kompanija je diversifikovala svoju imovinu u područja kao što je briga o kućnim ljubimcima. Čak i nakon četiri generacije, kompaniju i dalje vodi dosta članova porodice Mars.

3. Porodica Koch
Kompanija: Koch Industries

Neto vrednost: 128,8 milijardi dolara

Kaže se da ima novca u nafti, a ako je porodica Koch ikakav pokazatelj, to je istina. Nisu sve porodice skladne sve vreme, pa ni ova – nakon svađe 1980-ih, četvorica braće koji su posedovali nasleđenu naftnu kompaniju su se sveli na dva brata koji vode posao. Procenjuje se da konglomerat braće Koch, Koch Industries, ostvaruje godišnji prihod od 125 milijardi dolara.

4. Porodica Al Saud
Kompanija: Saudijska kraljevska porodica

Neto vrednost: 105 milijardi dolara

Kuća Saud, iako tehnički nije kompanija, korelira sa saudijskom kraljevskom porodicom koja je skoro stoletna monarhija. Zbog ove činjenice, teško je tačno proceniti njihovo tačno bogatstvo. Na kraju krajeva, bogatstvo proizlazi iz velikih rezervi nafte u zemlji i isplata iz Royal Divana, međutim, porodica se bavi i državnim ugovorima i zemljišnim poslovima.

5. Porodica Hermes
Kompanija: Hermes
Neto vrednost: 94,6 milijardi dolara

Većina ljudi samo drži novac u torbicama, ali porodica koja stoji iza francuske modne kuće zaradila je do svog bogatstva od njihove izrade i prodaje. Birkin torbice, kao i šalovi, kravate i druga dizajnerska odeća kupce koštaju hiljade dolara, zahvaljujući brendu i fami koju su sazidali oko svog imena.

6. Porodica Ambani
Kompanija: Reliance Industries

Neto vrednost: 84,6 milijardi dolara

Sinovi Dhirubhaija Ambanija nasledili su očevo bogatstvo nakon čega je Reliance Industries doveo sina Mukeša Ambanija na čelu kompanije. Ovaj konglomerat sa sedištem u Mumbaiju najveći je svetski kompleks za preradu nafte. Sin Anil Ambani vodi sektor telekomunikacija i upravlja imovinom.

7. Porodica Vertimer
Kompanija: Chanel

Neto vrednost: 79 milijardi dolara

Omiljena i cenjena modna kuća osnovana je kada je porodica Vertimer finansirala Koco Šanel 1920-ih. Od tada, kompanija je zadržala najprodavanije proizvode kao što su parfem br. 5 i haljine.

8. Cargill, porodica MakMillan
Kompanija: Cargill

Neto vrednost: 65,2 milijarde dolara

Ono što je počelo kao skladište žitarica danas je jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija na svetu. Cargill ima procenjeni godišnji prihod od 165 milijardi dolara. Dva imena na čelu kompanije potiču od potomaka osnivača Williama W. Cargilla i njegovog zeta Johna H. MecMillana. Ovi potomci i danas vode kompaniju.

9. Porodica Tomson
Kompanija: Thomson Rojters

Neto vrednost: 53,9 milijardi dolara

Ne samo da je porodica Tomson jedna od najbogatijih porodica na svetu, već ima i status najbogatije porodice u Kanadi. Porodica je zaradila novac u medijima počevši od radio-stanice, a sada poseduje dvotrećinski udeo u novinskoj agenciji Tomson Rojters, koja je i dobavljač finansijskih podataka i usluga.

10. Hoffman, porodica Oeri
Kompanija: Roche

Neto vrednost: 45,1 milijarda dolara

Farmaceutski proizvodi mogu generisati veliki novac, a to dobro zna proizvođač lekova Roche Holdings. Osnovao ga je 1896. Fritz Hoffman-La Roche i danas ostvaruje veliki deo svojih prihoda proizvodnjom onkoloških lekova. Danas, porodični potomci kontrolišu 9 odsto kompanije, što im obezbeđuje velike prihode.

Možda je teško zamisliti ovoliko bogatstvo, bogatstvo koje traje generacijama i samo se uvećava. Ove porodice se više ne mogu smatrati porodicama, već dinastijama, od kojih su neke trajale vekovima i verovatno će nastaviti da opstaju i u budućnosti.

Najčešće postavljana pitanja o najbogatijim familijama
Evo odgovora na neka često postavljana pitanja o najbogatijim porodicama na svetu.

Kojih su pet najbogatijih porodica na svetu?

Prvih pet najbogatijih porodica na svetu trenutno se rangiraju na sledeći način:

Walton: 224,5 milijardi dolara
Mars: 160 milijardi dolara
Koch: 128,8 milijardi dolara
Al Saud: 105 milijardi dolara
Hermes: 94,6 milijardi dolara

Ko je najbogatija porodica na svetu svih vremena?

Porodica Rotšild se smatra najbogatijom porodicom u modernoj istoriji. Ali zbog generacijskog razdvajanja bogatstva u celoj porodici, oni se više ne svrstavaju u trenutno top 10 najbogatijih porodica na svetu.

Da li je porodica Rotšild najbogatija porodica na svetu?

Iako se procenjuje da je porodica Rotšhild nekada imala neto vrednost između 500 milijardi i bilion dolara, porodica se više ne nalazi na listi kao jedna od najbogatijih porodica zbog razvodnjavanja bogatstva u celoj porodici, kao i raspada zajedničkih poslovnih preduzeća.

Porodica Rotchild posedovala je najveće privatno bogatstvo na svetu tokom 19. veka, čak i u modernoj svetskoj istoriji, ali je bogatstvo porodice opadalo tokom 20. veka i bilo je podeljeno na mnoge potomke, od kojih su samo nekoliko njih pojedinačno i dalje milijarderi. Zato se ne smatraju više jedinstvenom porodicom, što ih eliminiše sa liste 10 najbogatijih.

Izvor:Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar