Home VestiEkonomija Proverite koliko je veštačkoj inteligenciji potrebno da vam probije lozinku

Proverite koliko je veštačkoj inteligenciji potrebno da vam probije lozinku

by bifadmin

Na stranici Home Security Heroes možete upisati lozinku i dobiti procenu koliko bi veštačkoj inteligenciji bilo potrebno da je probije. Pretpostavka se zasniva na osnovu podataka dobijenih istraživanjem. (NAPOMENA: ne upisujte nijednu lozinku koju stvarno koristite!)

Koristeći veštačku inteligenciju, tim istraživača probio je lozinke koje se sastoje od četiri do sedam znakova odmah ili u roku od nekoliko minuta, čak i kada su imale kombinaciju brojeva, velikih i malih slova i simbola. Nakon što su uneli više od 15,6 miliona lozinki u program za probijanje PassGAN koji pokreće AI, zaključili su da je moguće probiti 51% jednostavnih lozinki u vremenskom rasponu do jednog minuta.

AI se nije tako dobro snašao s dužim lozinkama

Međutim, AI se nije tako dobro snašao s dužim lozinkama. Za lozinku koja se sastoji od 18 znakova od kojih su svi brojevi, bilo bi potrebno najmanje 10 meseci da se probije, a za lozinku od 18 znakova s brojevima, velikim i malim slovima i simbolima bilo bi potrebno šest kvintiliona godina.

– Algoritmi veštačke inteligencije neprestano se međusobno A/B testiraju na milione puta kako bi stimulisali učenje. Ovaj AI predviđa najverovatnije sledeće brojke na osnovu svega što je naučio. Umesto da traži znanje spolja, oslanja se na obrasce koje je izgradio tokom svoje obuke – rekli su iz istraživačkog tima.

Neki stručnjaci za sajber bezbednost izrazili su zabrinutost, dok drugi smatraju da su današnji generatori lozinki sve napredniji i da AI nema baš neke šanse u probijanju takvih lozinki koje sadrže veći broj nasumičnih znakova. Neki rešenje vide u autentifikacijama bez lozinke, kao što su čitač otiska prsta i skeniranje lica.

Izvor:021.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar