Home VestiEkonomija Zašto nije predlaženo da se kontrolišu cene u prodavnicama

Zašto nije predlaženo da se kontrolišu cene u prodavnicama

by bifadmin

Komisija za zaštitu konkurencije nije dobila inicijative u vezi povrede konkurencije a koje bi se odnosile na maloprodajne lance prehrambenih proizvoda, kazali su u Komisiji za Novu ekonomiju povodom vrtoglavog rasta cena koji traje duže od godinu dana.

Na pitanje da li je Komisija samoinicijativno razmatrala ogroman skok cena prehrambenih namirnica i ispitivala mogućnost ograničenja, narušavanja ili sprečavanja konkurencije u trgovinskim lancima, kažu da Komisija upravo sprovodi sektorsku analizu stanja konkurencije tržišta izabranih prehrambenih proizvoda.

„Kako tržišta nekoliko izabranih prehrambenih proizvoda obuhvataju proizvođače, prerađivače, uvoznike, trgovinu na veliko i trgovinu na malo i samim tim veliki broj učesnika na tržištu, neophodno je vreme za prikupljanje podataka kao i njihovu analizu kako bi se ocenilo stanje konkurencije i odnosi učesnika na tim tržištima“, kažu u ovoj instituciji.

Kako navode, u ovom trenutku ne mogu da prejudiciraju vreme okončanja analize, jer to zavisi od niza faktora, kao što je brzina dostavljanja podataka, eventualna dodatna pojašnjenja od učesnika itd.

Podsećamo, međugodišnja inflacija u martu ove godine iznosila je 16,2 odsto.

U odnosu na mart 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 25,4%. Prema tumačenju Narodne banke Srbije (NBS), u pitanju su pre svega prenošenje visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda, kao i negativnih efekata prošlogodišnje suše u Srbiji i u većem delu Evrope.

Nova ekonomija duže od godinu dana prati cene odabranih proizvoda i beleži poskupljenja.

Izvor: Novaekonomija.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar