Home VestiEkonomija Zašto se opet govori o četvorodnevnoj radnoj nedelji?

Zašto se opet govori o četvorodnevnoj radnoj nedelji?

by bifadmin

Nekoliko studija pokazalo je da četvorodnevna radna nedelja nije ekonomska utopija, već da su odmorniji radnici uglavnom produktivniji na poslu.

U ovom trenutku devet od 10 zemalja OECD-a sa najproduktivnijim radnicima dolazi iz kontinentalne Evrope, regiona koji u odnosu na svetski prosek ima prilično dugačke odmore. Šta nam ovo govori? Naučnici kažu – da odmorniji ljudi efikasnije rade.

Njihove reči potvrđuje i nekoliko pilot programa u kojima je vikend trajao tri dana nedeljno. Jedan od njih realizovan je na Islandu između 2015. i 2019. godine, a drugi na Novom Zelandu ali samo među radnicima Unilevera. Ovi programi pokazali su da kraća radna nedelja nije uticala na rast prihoda kompanija i produktivnost rada. Šta više, zaposleni su bili mnogo angažovaniji na poslu i ređe su odsustvovali sa njega.

U Velikoj Britaniji je prošle godine šest meseci realizovan isti ovakav pilot projekat u kojem je učestvovala 61 kompanija. Od tog broja participanata 56 preduzeća je bilo toliko zadovoljno efektima četvorodnevne radne nedelje da je najavilo da će je proglasiti standardom.

U svim ovim projektima osim produktivnosti radnika analizirani su i njihovo ukupno zadovoljstvo i zdravlje. Eksperiment iz Velike Britanije pokazao je da su zaposleni koji su radili samo četiri dana nedeljno u 39 odsto slučajeva osećali manji stres a u 54 odsto slučajeva su bili manje anksiozni. Njihov ukupni mentalni skor porastao je sa 2,95 na 3,32 poena. Slične podatke dobili su i autori studija na Islandu i Novom Zelandu.

Izvor: The Conversation

Foto: Razvan Chisu, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar