Home EU mogućnosti Dragulji sa juga Srbije: Pirotski turizam na krilatom konju

Dragulji sa juga Srbije: Pirotski turizam na krilatom konju

by bifadmin

Ako verujete predivnoj srpskoj epici, Vojvoda Momčilo bio je hajduk, jahao je krilatog konja Jabučila i „nije se bojao nikoga sem Boga“. Sem mita i prelepih stihova iz pesme „Ženidba kralja Vukašina“, iza junaka ostalo je i vojno utvrđenje u kojem je živeo. Momčilov grad u okviru tvrđave dragulj je turizma Pirota, lepog grada na jugoistoku Srbije.

Pirotska tvrđava predstavlja kameno utvrđenje sa kulama. Podignuta je u 14. stoleću, sve do sredine 20. veka bilka u vojnoj upotrebi, da bi potom bila ostavljena da je nagriza zub vremena. Srećom, uz podršku Evropske unije, koja je izdvojila 344.000 evra, i uz veliko zalaganje Grada Pirota, restaurirana je i sređena.

Obnova ovog važnog kulturnoistorijskog spomenika, koji je postao magnet za turiste, ali i izvor prihoda za lokalnu ekonomiju, samo je jedan od uspeha Programa prekogranične saradnje (CBC) Srbija-Bugarska. Evropska unija je osmislila ovaj pristup da bi države članice, zajedničkim ulaganjima na svojoj i teritoriji susednih država koje su u procesu pridruživanja, unapredili uslove života.

Pirot je od Sofije, glavnog grada Bugarske, udaljen svega 92 kilometra, što ga čini idealnim za posete turista, kulturnih radnika, biznismena i sportista.

Uz to, Pirotski kraj nalazi se na ulazu u prirodni rezervat Stara planina, jedne od najočuvanijih prirodnih celina u ovom delu Evrope. Veći deo planine nalazi se u susednoj Bugarskoj, ali i u Srbiji postoje skijališta, kao i raj za planinare koji osvajaju vrh Midžor od 2.376 metara nadmorske visine i uživaju u zaštićenom rezervatu prirode Babin zub.

Upravo na obroncima Stare planine, u selu Dojkince, na 38 kilometara od Pirota, tik uz planinsku reku nalazila se i jedna napuštena karaula Vojske Srbije. Grad Pirot otkupio je zapušteni objekat i uz 206.000 evra pomoći EU kroz projekat prekogranične saradnje Srbija-Bugarska sagradio najmoderniji planinarski dom, kapaciteta 60 ležaja.

“Dobili smo 540 kvadrata funkcionalnog prostora, zadržali zidove od kamena i sada imamo goste iz čitave Evrope, a najviše iz Bugarske”, kaže Bratislav Zlatkov iz Turističke organizacije Pirot.

U planinarskom domu održavaju se i međunarodni simpozijumi (evropskih kardiologa, biznis inovatora) kao i seminari o očuvanju prirode, održivoj ekonomiji i turizmu. Obnova doma otvorila je nekoliko radnih mesta, a veći broj posetilaca “razradio” je i ostale u selu. Prodaja domaćeg sira, meda, pirotskih specijaliteta od mesa – osetno je porasla.

Primer Pirota, Momčilovog grada i sela Dojkince pokazuje kako se unapređenjem infrastrukture mogu napraviti velike stvari. Gradski ili opštinski menadžeri mogu da se obrate Evropskoj uniji tako što će na portalu www.eumogucnosti.rs zaviriti u sekciju “Lokalni ekonomski razvoj”.

Pridružite se EU nedelji mogućnosti 21. do 26. juna u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i saznajte kako da iskoristite dostupne fondove i sredstva za svoje projekte. Registracija je jednostavna i ceo program je besplatan, posetite veb sajt eumogucnosti.rs i prijavite se!

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar