Home VestiEkonomija Fiskalni savet smatra najavljene isplate nesistematskim i skupim trošenjem

Fiskalni savet smatra najavljene isplate nesistematskim i skupim trošenjem

by bifadmin

Fiskalni savet Srbije, nezavisno telo odgovorno Skupštini Srbije, smatra najavljene isplate nesistematskim i skupim trošenjem

Najavljene vanredne isplate građanima i zaposlenima u javnim službama i institucijama, predstavlja „nesistematsko i rastrošno“ upravljanje javnim finansijama i koštaće oko 550 miliona evra za koliko će morati da se zaduži država pod, sada, nepovoljnim uslovima, smatraju u Fiskalnom savetu Srbije.

– Državni zvaničnici najavili su znatne promene fiskalne politike mimo standardne budžetske procedure i planova iz Fiskalne strategije. Nove mere – vanredno povećanje penzija i plata u javnom sektoru, isplata 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti, izdavanja dodatnih 100.000 vaučera za turizam, vođenje fiskalne politike izmeštaju iz uređenog sistema upravljanja javnim finansijama – naveo je Savet u oceni novih mera.

Ocenjuju da je verovatno najproblematičnija od svih novih mera vanredno povećanje penzija od 5,5 odsto, najavljeno od septembra ove godine.

– Iako veličina ovog vanrednog povećanja penzija nema težinu da neposredno ugrozi stabilnost javnih finansija, ovo povećanje principijelno je veoma opasno i samim tim neprihvatljivo. Penzije su zbog svoje veličine ključne za održivost javnih finansija Srbije, uz plate u javnom sektoru i zato njihovo povećanje penzija zato ne sme da se određuje proizvoljno – već samo na osnovu objektivnih ekonomskih parametara koji uzimaju u obzir sposobnost domaće privrede da ih finansira – naveo je Savet.

Dodaje se da se vanrednim povećanjem zarada u određenim delovima javnog sektora dodatno unosi nered u neodgovarajući sistem zarada u javnom sektoru i da je ponovno neselektivno deljenje novca građanima ekonomski veoma štetna i socijalno neodgovorna politika.

Najveći makroekonomski problem Srbije visoka inflacija

– Trenutno je najveći makroekonomski problem Srbije visoka inflacija, uz nizak privredni rast, pa neselektivna podela novca građanima može da dolije ulje na vatru visoke inflacije, a pritom nema kapacitet da ubrza privredni rast. Što je još gore, podsticanje rasta cena neodgovarajućim fiskalnim politikama moglo bi dodatno da ugrozi životni standard najsiromašnijih građana Srbije – naveo je Fiskalni savet.

„Trošak neutralan“

Ekonomista Goran Nikolić izjavio je danas za Tanjug da sama ušteda u budžetu od 85 milijardi dinara u prvih pet meseci otvara mogućnost za realizaciju najavljenog povećanja plata i penzija, bez opasnosti od narušavanja finansijske stabilnosti.

– Rast plata i penzija, ne samo da ima efekta na standard populacije, nego ima efekte i na ukupnu ekonomsku aktivnost, zato što će podsticanje potrošnje svakako da se odrazi i na rast BDP koji je uprkos svemu rastao početkom godine“, rekao je Nikolić, za Tanjug komentaršući nove mere koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić. On je dodao da ovakva fiskalna politika predstavlja pokušaj da se, pored održavanja standarda populacije korišićenjem umerenog fiskalnog stimulansa, podstakne potrošnja, a samim tim i rast BDP.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar