Home VestiEkonomija Jandeks testira autonomne automobile na ulicama Beograda

Jandeks testira autonomne automobile na ulicama Beograda

by bifadmin

Self-Drajving Grup, ćerka firma Jandeksa, u Beogradu je započela je testiranje autonomnih odnosno automobila bez vozača.

Kako javlja TASS, ova kompanija je već testirala autonomna vozila u moskovskom regionu Jasenovo, kao i u SAD, tj. u Mičigenu, međutim tamo je proba obustavljena početkom 2022. U tri američke savezne države ova kompanija ima svoje kancelarije.

Jandeks je nedavno najavio i dve kancelarije u Beogradu, u koji polaže velike nade. Naime, do pre nekoliko meseci ruska IT kompanija je u našoj prestonici zapošljavala oko 1.500 ljudi a taj broj će se ubuduće, sa otvaranjem nove kancelarije, verovatno značajno povećati.

Početkom ove godine Forbs je pisao kako Jandeks planira da u Beogradu zasnuje svoju glavnu podružnicu u Evropi. U našem glavnom gradu će testirati ne samo autonomne taksije već i svoju dostavu ali i ponuditi edukativne usluge.

Prva autonomna vozila ruska kompanija će testirati na opštini Novi Beograd. Još uvek se ne zna da li će i ovde biti obavezno da putnici imaju najmanje 18 godina, kao što je to bio slučaj u Moskvi.

Na sajtu Jandeksa stoji da su u pitanju bezbedna vozila koja na putu “detektuju detalje kakve ni najiskusniji vozači nekada propuste da vide”.

Foto: Stroganova, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar