Home VestiEkonomija Mak je isplativ za uzgoj u Srbiji

Mak je isplativ za uzgoj u Srbiji

by bifadmin

Poslednjih godina mak se sve više uzgaja u Banatu i Bačkoj, jer mu ovde odgovara peskovito zemljište. U Padini kod Kovačice meštani uzgajaju mak na više od 100 hektara, a ima i onih kod kojih je to porodičan posao decenijama.

Mišo Hromčik je od dede nasledio ljubav prema maku i sa bratom Mirkom uzgaja ga na 36 hektara. Sve što proizvedu izvoze u Slovačku, a ove godine očekuju da će dobiti oko 36 tona maka, što je izuzetno dobar prinos. Cena se određuje na berzama i trenutno se mak plaća 2 EUR po kilogramu što je na nivou višegodišnjeg proseka.

– Ovo je slovački mak i mi ga uzgajamo već 4-5 godina i sarađujemo sa Slovacima. Od njih uzimamo sortu i po njihovim standardima i pravilima uzgajamo da bi njima mogli da ga prodamo mak. Nemamo problem sa plasmanom, a cena je druga priča i ona zavisi od tržišta – navodi Hromčik.

Jan Sojak mak proizvodi na manjim površinama i on ističe da je ova industrijska biljka isplativija, ali i riskantnija za uzgajanje, jer je osetljiva i zahteva dobro obrađeno zemljište. Kišovito proleće je pogodovalo razvoju biljke, ali previše padavina može doprineti i pojavi bolesti.

– Počeli smo slučajno, odnosno muka nas je naterala. Da bi smo promenili plodored, a imali smo problem sa kukuruzom i hebricidima, a najviše sa insektima, pa smo hteli da probamo novu kulturu i tako smo krenuli sa makom – ističe Sojak.

Berba maka počeće za mesec dana i u Padini imaju kombajne i svu neophodnu mehanizaciju za ovaj posao i odmah ga pakuju u džambo džakove i transportuju na inostrano tržište gde se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Izvor: RTS/Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar