Home VestiEkonomija OPEK planira smanjenje proizvodnje nafte i u 2024.godini

OPEK planira smanjenje proizvodnje nafte i u 2024.godini

by bifadmin

Članice organizacije OPEK+ dogovorile su se da nivo proizvodnje nafte u 2024. godini iznosi 40,46 miliona barela dnevno, što je dodatno smanjenje u odnosu na sadašnjih 41,8 miliona barela.

„Ukupna proizvodnja sirove nafte za članice OPEK i članice OPEK+ od 1. januara do 31. decembra 2024. godine treba da se smanji na 40,46 miliona barela dnevno“, navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka, prenosi Tas.

Članice OPEK+ će ukupno smanjiti proizvodnju za 1,39 miliona barela dnevno.
U saopštenju se ističe da je odluka doneta da bi se postiglo i održalo stabilno tržište nafte i da se obezbede dugoročna merila za tržište.

Naredni ministarski sastanak OPEK+ održaće se 26. novembra u Beču.

Nekoliko članica organizacije OPEK+ je 2. aprila najavilo dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od maja do kraja ove godine, a ukupan obim tog smanjenja iznosio je 1,66 miliona barela dnevno, od čega na Rusiju otpada 500.000 barela.

Potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak danas je izjavio da će Rusija produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od 500.000 barela dnevno do kraja 2024. godine.
Članice OPEK+ sačinjavaju Alžir, Indonezija, Irak, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venecuela.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar