Home EU mogućnosti Za rušenje barijera i nove srpske sportske heroje-paraolimpijce

Za rušenje barijera i nove srpske sportske heroje-paraolimpijce

by bifadmin

Čak šest medalja na poslednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojili su srpski paraolimpijci. Pa ipak, može se reći da su ovi uspesi pod zastavom Srbije, i njihova promocija paraolimpijskog sporta kod nas, došli uprkos, a ne zahvaljujući okolnostima.

Veliki broj osoba sa invaliditetom u Srbiji nema pristup sportskim i rekreativnim terenima, a specijalizovane sale za vežbanje su retkost. Nedostaje i školovan trenerski kadar koji bi pružio adekvatnu stručnu asistenciju u sportu i rekreaciji. Sve ovo dodatno utiče na socijalnu isključenost osoba sa invaliditetom.

Stvari se, ipak, menjaju, polako ali sigurno. Važan iskorak za društveno uključivanje osoba sa invaliditetom prave na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, sa projektom „Adaptivna fizička aktivnost i sport – Mladi za mlade“.

Realizovan u saradnji sa partnerima iz Bugarske kroz Interreg – IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, ovaj projekat stvorio je uslove da mladi nezaposleni ljudi prođu obuku i dobiju međunarodni sertifikat za rad sa osobama sa invaliditetom u oblasti fitnesa, plivanja i funkcionalnog treninga.

Istovremeno, mladi sa invaliditetom iz Pernika i Niša, posebno oni sa poremećajima motorike, osobe sa cerebralnom paralizom, kvadriplegijom, paraplegijom i oštećenim vidom, dobili su mogućnost funkcionalnog fizičkog treninga, kardio fitnes treninga i plivanja.

Prof. dr Bojan Jorgić, menadžer projekta „Adaptivna fizička aktivnost i sport“, navodi da je zahvaljujući projektu Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu nabavio opremu u vrednosti od 10.000 evra koja je omogućila da 17 nezaposlenih i 25 osoba sa invaliditetom, učeći jedni od drugih i jedni sa drugima, unaprede svoja znanja i veštine u adaptivnom sportu, ali i da povećaju razumevanje za specifičnosti sporta kod osoba sa invaliditetom.

Za Stefana Isakova je prilika da trenira u okviru projekta otvorila nove mogućnosti. Ohrabren treninzima na Fakultetu, on je nastavio da se bavi plivanjem u jednom od lokalnih plivačkih klubova u Nišu. Za Saru Srbljanović je pak najvažnije što fizičkim treningom može da utiče na smanjenje predrasuda drugih prema invaliditetu.

Stefan i Sara pokazuju kako programi prekogranične saradnje utiču na poboljšanje kvaliteta života stanovništva u lokalnim zajednicama uključenim u program.

Sa budžetom većim od 23 miliona evra budžeta, program Interreg Srbija usmeren je na ulaganja u integrisani teritorijalni razvoj sa fokusom na specifične potrebe regiona poput projekata integrisanog i inkluzivnog društvenog, ekonomskog i ekološkog lokalnog razvoja, projekata iz oblasti kulturnog i prirodnog nasleđa i održivog turizma u ruralnim oblastima.

U novom ciklusu Interreg VI-A IPA za period 2021-2027. biće uloženo više od 38 miliona evra u razvoj prekograničnih oblasti i okruga u Srbiji (Bor, Zaječar, Pirot, Niš, Toplica, Jablanica i Pčinja) i u Bugarskoj (Vidin, Montana, Vraca, Pernik, Ćustendil i Sofija).

Svi koji su aktivni u civilnom sektoru ili se profesionalno bave oblastima društvene inkluzije, lokalnog razvoja, kulture i održivog razvoja u ruralnim oblastima, zahvaljujući Evropskoj uniji mogu da kandiduju svoje projekte. Sve informacije dostupne su na www.eumogucnosti.rs.

Pridružite se EU nedelji mogućnosti 21. do 26. juna u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i saznajte kako da iskoristite dostupne fondove i sredstva za svoje projekte. Registracija je jednostavna i ceo program je besplatan, posetite veb sajt eumogucnosti.rs i prijavite se!

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar