Home VestiEkonomija Fabrika Sinofarm vakcina ništa ne proizvodi

Fabrika Sinofarm vakcina ništa ne proizvodi

by bifadmin

Država je u izgradnju fabrike kineskih vakcina protiv korona virusa do sada uložila najmanje 47 miliona evra. Međutim ona ništa ne proizvodi.

Kompanija Life Biotech, koja je osnovana da bi proizvodia Sinofarm vakcine u Srbiji, tokom prošle godine nije imala ni prihode ni troškove koje se odnose na proizvodnju ili investiciona ulaganja. Finansijski izveštaji ukazuju da je najveći deo troškova kompanije lane otišao na plate zaposlenih, skoro 12 miliona dinara (oko 101.000 evra).

Ovu firmu su u decembru 2021. osnovali arapsko-kineska kompanija Hayat Biotech i Srbija. Kompanija je tokom 2022. godine imala 12,2 miliona dinara poslovnih rashoda. Ukupni rashodi preduzeća su istovremeno iznosili 13,5 miliona dinara.

Pošto nije bilo prihoda, gubitak je jednak zbiru poslovnih rashoda (troškovi za plate i nematerijalni troškovi) i finansijskih rashoda od 1,3 miliona dinara koji obuhvataju rashode kamata i negativne kursne razlike.

Od ove sume 11,9 miliona dinara bilo je potrošeno na troškove zarada, a 315.000 dinara na nematerijalne troškove (računovodstvene usluge, troškovi platnog prometa i ostale plaćene naknade).

Na kraju 2022. godine, Life Biotech je imao četvoro zaposlenih, vidi se iz finansijskog izveštaja.

Plate isplaćivane iz osnivačkog kapitala

Pod pretpostavkom da su svo četvoro zaposlenih radili tokom cele 2022. godine i da je to bio najveći broj zaposlenih u toku godine, znači da je firma mesečno po zaposlenom izdvajala 247.500 dinara.

U pitanju je bruto iznos zarade, a neto plata je u tom slučaju bila oko 152.000 dinara po zaposlenom.

Plate su bile isplaćene iz osnivačkog kapitala, odnosno iz novca koje su uplatili Hayat Biotech i Srbija.

Hayat Biotech je u decembru 2022. godine uplatio 111,5 miliona dinara (948.700 evra). Srbija je u maju i septembru prošle godine uplatila ukupno oko 11,4 miliona dinara (97.400 evra).

To je pet odsto od ukupno ulaganja na koje su se arapska kompanija i Srbija obavezali. Naime, prilikom osnivanja firme, upisan je osnovni kapital više od 2,5 milijardi dinara (21,6 miliona evra).

Hipotetička fabrika

Ova kompanija je u većinskom vlasništvu arapske kompanije Hayat Biotech (67 odsto), dok je Srbija vlasnik 33 odsto. Life Biotech ima tri direktora, to su Naser Ali Hamis Al Jamahi (Naser Ali Khameis Alyammahi) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Li Li iz Kine i Nikola Rudović iz Srbije.

Life Biotech je registrovan na adresi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Rudović je u februaru prošle godine rekao da je razlog tome što još uvek nemaju svoje prostorije i što se radi o „firmi u nastajanju“. Međutim, adresa do danas nije promenjena.

Rudović je tada, upitan za rad firme, rekao da je u pitanju „državni projekat i državna fabrika“, te da rade prema onome što je već dogovoreno između tri države (Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine).

Podsetimo, kako je Nova ekonomija pisala, Srbija je do sada potpisala ugovore vredne najmanje 5,6 milijardi dinara (47,7 miliona evra) koji se odnose na izgradnju fabrike vakcine i prateće infrastrukture.

Izgradnjom je rukovodilo Ministarstvo odbrane, dok je za opremanje lokacije bio zadužen Beograd.

Iako je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić krajem prošle godine rekla da će prva faza, koja podrazumeva pakovanje uvezene supstance, početi u martu i aprilu 2022. godine, i dalje nema informacija o tome da li je fabrika i počela sa radom, a predstavnici vlasti se više ne oglašavaju u vezi sa radom fabrike.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: ds_30, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar