Home VestiPolitika i društvo Hajdana Kostić: Balkanski umetnici moraju biti i preduzetnici

Hajdana Kostić: Balkanski umetnici moraju biti i preduzetnici

by bifadmin

Mlada crnogorska slikarka Hajdana Kostić (30) kaže da mladi umetnici na Balkanu moraju biti i preduzetnici kako bi opstali. Osim što moraju konstantno unapređivati kvalitet svog rada, oni su prinuđeni i da nauče da promovišu svoja dela ali i da konstantno traže dobre poslovne prilike, tvrdi ona u intervjuu za portal Biznis u regionu.

Prema njenim rečima na Balkanu je “mnogo teže baviti se umetnošću i zarađivati za život i porodicu nego što je to u drugim, razvijenijim delovima sveta. Pogotovo ako ste mladi i na početku karijere. Ja uspevam da se izborim sa troškovima života, ulaganjima u dalji rad i razvoj, ulaganjima u materijal i u produkciju izložbi izvan zemlje samo zato što se osim slikarstvom bavim i grafičkim dizajnom”.

Grafički dizajn joj donosi prihode potrebne za život, a pored njega bavi se i crtanjem ilustracija za knjige i časopise, organizovanjem izložbi, umetničkih radionica za decu i odrasle, team buildinga, kao i humanitarnih akcija.

U kojoj meri onda umetnik mora da bude i preduzetnik?

H. Kostić: Na početku skoro pa na dnevnoj bazi, ukoliko nema agenta ili tim koji radi sa njim. Na samom početku karijere krenula sam u “Izazov 365”. Svakog dana crtala sam crtež i objavljivala na društvenim mrežama. Izazov je trajao čak 800 dana!

Bila sam opsednuta željom da postanem bolja umetnica i namerom da zarađujem od umetnosti. Novac od drugih poslova koje sam radila ulagala sam u materijal, knjige, sponzorisanje objava na mrežama.

Svuda sam nosila male radove i čekala priliku da ih pokažem. Slala sam upite za saradnju mnogim firmama. Često nisam dobijala odgovor, ali bi se desilo da me neko pozove za saradnju.

Isto kao pre pet godina, kad sam počela, i dalje tražim prilike. Uvek sam budna da uočim gde bi nešto moglo da se odradi, kreira, predloži saradnja. To je zbog ogromne stvaralačke energije, a i jako sam uporna.

Osećam da je pitanje trenutka kad ću doživeti proboj na svetsku scenu. To je ono o čemu najradije pričam s prijateljima, o čemu maštam i čemu sam posvećena.

Pre nekoliko dana zatvorena je vaša izložba u Beogradu. Da li je teško ući u galerijski prostor u zemljama regiona?

H. Kostić: Samostalna izložba u SKC “Srećnoj galeriji” je prošla fenomenalno. Na otvaranje su došli uspešni ljudi, glumci, modni kreatori, koje sam pre gledala samo na tv-u ili mrežama. Nekoliko slika je prodato i moram neskromno da priznam, na toj izložbi su izloženi moji najbolji radovi do sada.

Kada iza nekog stoje dobri radovi nije teško naći prostor u galerijama. Dešavalo se da kada sam imala drugačije opuse radova apliciram na nekim mestima u regionu i budem odbijena. Ali, isto tako sam na tim mestima kasnije dobijala termin kada su mi radovi bili bolji.

U tom kontekstu mislim da nije teško, možda je to čak najlakši deo aktivnosti jednog umetnika. Zato do kraja ove godine planiram još jednu izložbu u Beogradu, stalnu postavku mojih radova u luksuznom hotelu u Londonu i izložbu na Rubix festivalu u Porto Montenegru.

Andrijana Cvetićanin

Izvor: Biznis u regionu

Foto: Lična arhiva

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar