Home VestiIT i nauka Kako je razvio biznis recikliranjem starih automobilskih guma

Kako je razvio biznis recikliranjem starih automobilskih guma

by bifadmin

Gume skuplja gde god ih nađe, uključujući i one bačene na ulice, koje su ponekad zapaljene u protestima

Madjan Heles skuplja stare automobilske gume i reciklira ih u materijale koji se koriste kao osnovni sloj za veštačku travu na sportskim terenima kao i u poljoprivredi i sve to u siromašnom pojasu Gaze.

Ovaj 27-godišnji muškarac, koji ima diplomu studija geologije iz područja zaštite okoline i vodenih resursa, živi nedaleko od deponije na kojoj se gomilaju automobili pre nego što budu sabijeni, usitnjeni i pripremljeni za izvoz. Upravo to je mesto koje ga je inspiriralo za njegov projekat.
Gume skuplja gde god ih nađe, uključujući i one bačene na ulice, koje su ponekad zapaljene u protestima, piše Poslovni dnevnik.

Heles zatim koristi mašinu za usitnjavanje kako bi ih pretvorio u gumeni granulat koji se koristi u građevinskim projektima, u poljoprivredi za izradu veštačkog tla i takođe za veštačku travu. Takođe mogu dobiti novi život u gumama za dečje igračke i bicikle.

– Moj projekat čuva okolinu i pomaže u smanjenju rizika za okolinu – rekao je Heles, koji se nada da će proširiti svoje poslovanje i da više neće raditi sam.

U gradu Gazi, Ubajda Nasar iz sportskog kluba, gde su tereni napravljeni od veštačke trave, rekao je da je za svaki potrebno 50 do 60 kilograma gumenog granulata godišnje.

– U prošlosti smo uvozili gumeni granulat po visokim cenama, danas je dostupan u Gazi. Podržavamo lokalne proizvode – rekao je Nasar.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar