Home VestiEkonomija Kina beleži usporavanje ekonomskog rasta

Kina beleži usporavanje ekonomskog rasta

by bifadmin

Rast kineskog BDP-a u drugom kvartalu ove godine bio je ispod očekivanja, a nezaposlenost mladih je premašila ista.

Ekonomija najveće azijske ekonomije u drugom tromesečju porasla je za 6,3 odsto u odnosu na isti period lane, što deluje kao veliki rast, ali je on zapravo za 2,2 odsto manji nego u prethodnom kvartalu. Analitičari su naime predviđali da će kineski BDP rasti 7,3 odsto, međutim to se nije desilo, kako kažu ekonomski zvaničnici te zemlje, zbog “kompleksne geopolitičke i ekonomske situacije u okruženju”. Na usporavanje kineske ekonomije, osim spoljnih faktora, uticao je i pad privatne potrošnje i izvoza, kao i haotična situacija na tržištu nekretnina, dok je industrijska proizvodnja beležila rast.

Ekonomisti kažu da je sporiji rast posledica oštrih kovid ograničenja koje je Kina imala ove zime, a koja su ukinuta u decembru. Zato je u prvom kvartalu zabeležen brz rast ekonomije ali je on kasnije usporio.

Jedan od trenutno većih problema u Kini je drastičan rast nezaposlenosti među populacijom starom između 16 i 24 godine. U junu je nezaposlenost mladih iznosila 21,3 odsto, što je veoma visok procenat za Kinu, koja je poznata po niskim stopama nezaposlenosti. Primera radi, i sada je stopa nezaposlenosti celokupnog stanovništva u ovoj zemlji 5,2 odsto.

Izvor: CNBC

Foto: reproductive health supplies coalition, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar