Home VestiEkonomija Rusija preuzela kontrolu na podružnicom Danonea i udeo u Carlsbergu

Rusija preuzela kontrolu na podružnicom Danonea i udeo u Carlsbergu

by bifadmin

Rusija je preuzela kontrolu nad podružnicom francuske mlekare Danone koja posluje na njenoj teritoriji, kao i 98,56% udela u u ruskoj pivari Baltika Breweries koji je držala danska kompanija Carlsberg.

Ova nacionalizacija sprovedena je ukazom koji je u nedelju potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin. Njim se pomenute strane kompanije, koje su bile u procesu prodaje svog biznisa u toj zemlji, stavljaju pod “privremenu upravu” države. Više analitičara tvrdi da Rusija na ovaj način pokušava da spreči odliv novca iz zemlje.

Što se tiče pogođenih kompanija, iz Danone-a su objavili da se pripremaju da preduzmu sve neophodne mere kako bi zaštitili svoja prava i dalje poslovanje u Rusiji, dok iz Carlsberg-a kažu da još nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju o ovome. Danska pivara je inače već završila postupak odvajanja svog poslovanja u Rusiji od matične kompanije i prošlog meseca je potpisala ugovor o prodaji Baltika Breweries, ali istu još nije kompletirala. Međutim, sada više nije izgledno da će uspeti da proda svoj udeo u toj kompaniji.

Francuska mlekara Danone je jedna od najvećih kompanija iz mlekarske industrije u Rusiji, koja zapošljava 8.000 ljudi, dok Carlsberg preko Baltike zapošljava 8.400 osoba.

No, iako deluje kao ishitreni potez, odluka Putina nije nešto što se nije moglo predvideti. Rusija je naime prethodno isto tako nacionalizovala podružnice nemačke energetske kompanije Uniper i finske kompanije Fortum.

Foto: Himanshu Choudhary, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar