Home VestiPolitika i društvo Koja konzervirana hrana je loša po zdravlje

Koja konzervirana hrana je loša po zdravlje

by bifadmin

Konzervirana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brz obrok ili užina.

Pasulj, meso, riba, supa i voće su samo neki od artikala koje ćete pronaći na policama s konzerviranom hranom. Ipak, ušteda vremena ne bi trebalo da bude na štetu vašeg zdravlja.

Iako vam ovi konzervirani proizvodi mogu uštedeti vreme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.

Kada definišete konzerviranu stavku kao „nezdravu“, postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina soli, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda. Osim toga, aditivi, konzervansi, boje za hranu i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervirani proizvod utiče na vaše zdravlje.

Pasulj

Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina već pripremljenog pasulja u konzervi. Konzervirani pasulj često je pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.
Supe

Mnoge supe iz konzerve (i kesice) sadrže previše soli. Jedna studija kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane i spremne za serviranje supe imaju neke od najviših nivoa natrijuma u kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji.

Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u kanadskoj ishrani – zajedno s konzerviranim i kiselim povrćem.

Testenina

Prethodno skuvana testenina u sosu jedna je od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Puna je šećera i soli – što je, nažalost, deo zašto je tako dobrog ukusa.

Na primer, konzerva špageta sadrži 1.070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 odsto vašeg preporučenog unosa soli i 20 odsto više od preporučenog unosa šećera.

Voće u sirupu

Food Bank of Waterloo preporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 odsto je mnogo.

Izvor: Klix.ba/021.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar