Home VestiIT i nauka Nova naučna studija pokazuje da bi se Golfska struja mogla ugasiti već 2025. godine

Nova naučna studija pokazuje da bi se Golfska struja mogla ugasiti već 2025. godine

by bifadmin

Novo istraživanje sa Univerziteta u Kopenhagenu pokazuje da bi Golfska struja već 2025. mogla nestati, što bi imalo katastrofalne posledice po klimu.

Da se podsetimo, Golfska struja je morska struja u severnom Atlantiku koja utiče na klimu širom sveta. Konkretno, ona našem kontinentu, a posebno njegovom severnom delu, obezbeđuje znatno umereniju odnosno topliju klimu.

Iako je mi iz škole pamtimo kao Golfsku, naučnici je nazivaju Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija (AMOC), i primećuju da je njen intenzitet sada, zbog globalnog zagrevanja, najslabiji u poslednjih 1.600 godina.

Ukoliko se zagađivanje planete nastavi ovim tempom, danska studija procenjuje da će se kolaps Golfske struje desiti između 2025. i 2095. godine. Ali najverovatniji datum gašenja ove struje mogao bi biti 2050. godina.

Katastrofa za Indiju, Južnu Ameriku i Zapadnu Afriku

Gašenje Golfske struje imalo bi dalekosežne posledice po ceo svet, ali neki njegovi delovi bili bi znatno ugroženiji od drugih. Primera radi, njen nestanak bi uticao na smanjenje padavina u delovima sveta u kojima su one krucijalne za ishranu i piće. Ti delovi sveta su Indija, Južna Amerika i Zapadna Afrika u kojima bi mogla biti ugrožena egzistencija miliona ljudi.

Evropa bi, s druge strane, imala više oluja i uglavnom hladnije temperature, dok bi se na istočnoj obali severnoameričkog kontinenta podigao nivo mora. Amazon i Antarktik, koji su već ugroženi, bili bi još u većem riziku kada bi se nestala Golfska struja.

Izvor: Greek Reporter

Foto: Joshua Earle, Unsplash

Pročitajte i ovo...

1 komentar

hadži-Aleksandar 27. jula 2023. - 07:47

Bože, koliko gluposti na jednom mestu! Oni znaju koje snage je bila pre 1600 godina??? Nikakve ovo veze sa globalnim otopljavanjem, prenaseljenošću nema! Sve je Milutin Milanković objasnio – redovan ciklus života planete… Da, ništa nije kao pre, ali nismo ni mi. Tako se i planeta menja… Nešto nisam primetio da smo izgoreli ovog, a ni prošlog leta. Lupetaju kako smo imali tropske noći – do sada ni jedna! Pa ako je globalno otopljavanje, trebalo bi svuda da bude toplije… Poredite satelitske snimke, sa crtežima koje je neki moreplovac sa uzburkanog, ledenog mora nacrtao… Dajte napravite kartu zemlje kako treba, za početak… ŽIVELA SRBIJA!!!

Odgovori

Ostavite komentar