Home VestiEkonomija Novo poskupljenje kredita, euribor porastao na 3,9 odsto

Novo poskupljenje kredita, euribor porastao na 3,9 odsto

by bifadmin

Korisnicima stambenih kredita koji su indeksirani u evrima ovih dana banke su usklađivale mesečne rate prema novim iznosima šestomesečnog euribora, koji je izmenjen od 30. juna.

Ova važna međubankarska stopa na kraju juna dostigla je 3,9 odsto, što je 1,2 procentna poena više u odnosu na kraj prošle godine.

Euribor ili Evropska međubankarska stopa predstavlja referentnu kamatnu stopu po kojoj banke jedna drugoj nude novac za pozajmice na međubankarskom tržištu. To je ujedno i glavna stopa za određivanje kamata na pozajmice u evrima.

Vrednost šestomesečnog Euribora usklađuje se dva puta godišnje – krajem juna i u decembru.

Tromesečni Euribor na kraju juna ove godine iznosio je 3,5 odsto, što je za pola procenta više u odnosu na prethodni period usklađivanja 31. marta. Godišnji Euribor 30. juna ove godine iznosio je 4,1 odsto.

Podsećanja radi, pre godinu dana, tromesečni Eurobor bio je „ispod nule“.

Evropska centrala banka (ECB) objavila je „Makroprudencijalni bilten“ u evrozoni, u kom se navodi da su rizici finansijske ranjivosti i dalje prisutne i da je potrebno da radi na očuvanju otpornosti banaka.

Rast kredita je značajno usporen poslednjih meseci, navoi se u toj analizi, ali pre svega zbog niže potražnje za kreditima, a ne zbog kapitalnog ograničenja banaka.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar