Home VestiPolitika i društvo I u Evropi se očekuju gužve na aerodromima i odlaganje letova

I u Evropi se očekuju gužve na aerodromima i odlaganje letova

by bifadmin

Evropljani su upozoreni da će ovog leta situacija na nebu Starog kontinenta biti haotična s obzirom na povećan broj letova u letnjoj sezoni.

Eurocontrol, panevropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja, objavila je da se ovog leta očekuje 33.000 letova svakog dana što je rast od osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

To znači da će biti gužvi na aerodromima, posebno na destinacijama koje posećuje ili na kojima preseda najveći broj turista, među kojima su Atina, Budimpešta, Barselona, Brisel, Budimpešta, Nikozija, Varšava, Zagreb… Najveće gužve očekuju se petkom i vikendom u narednih osam nedelja. Osim gužvi, nije isključeno ni da će biti odlaganja letova ili promena ruta aviona, kako bi se izbegla zagušenja.

Iako na osnovu ovih podataka izgleda kao da će 2023. biti rekordna godina, broj putnika ove godine zapravo neće dostići onaj iz 2019. ali će bez obzira na to avio-industrija biti u problemu jer je tokom pandemije otpuštala kadrove. Dodatni problem je i što će na gužve uticati sužavanje vazdušnog prostora u Evropi zbog rata u Ukrajini, kao i štrajkovi zaposlenih u kontroli letenja.

U Srbiji su pak gužve i odlaganja letova počele nešto pre udarne sezone. Iz nacionalnog avio-prevoznika Er Srbije za takvu situaciju su krivili nestašicu delova, kašnjenje aviona sa lizinga, pad sistema, a nedavno smo čuli i da koncesionar aerodroma, francuska kompanija Vansi, ne radi dobro svoj posao. Međutim, postoje i oni koji smatraju da je problem drugačije prirode – preambicizno uvođenje novih destinacija i deficit letelica i osoblja.

Izvor: The Times

Foto: Ann Dziubinska, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar