Home VestiEkonomija Potrošnja uglja dostigla novi rekord u svetu

Potrošnja uglja dostigla novi rekord u svetu

by bifadmin

Potrošnja uglja porasla je za 3,3% i dostigla novi rekord od 8,3 milijarde metričkih tona u 2022. godini, saopštila je u Međunarodna agencija za energetiku (IEA), piše CNBC.

Organizacija sa sedištem u Parizu je predstavila javnosti svoj ažuriran izveštaj o tržištu uglja gde je navedeno da je potražnja porasla „uprkos slabijoj globalnoj ekonomiji, uglavnom zbog toga što je bila lakše dostupna i relativno jeftinija od gasa u mnogim delovima sveta“.

IEA je saopštila da je 10.440 TWh električne energije proizvedeno iz uglja 2022. godine, što je cifra koja je činila 36% proizvodnje električne energije na planeti.

Gledajući unapred, IEA je saopštila da će potrošnja uglja u 2023. ostati blizu prošlogodišnjeg rekordnog nivoa.

Geografski, upotreba uglja nesrazmerna

– Po regionima, potražnja za ugljem je pala brže nego što se ranije očekivalo u prvoj polovini ove godine u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji — za 24% i 16%, respektivno. Međutim, potražnja dva najveća potrošača, Kine i Indije, porasla je za preko 5% tokom prvih šest meseci 2023., i na taj način nadoknadila pad potrošnje uglja na drugim mestima – navodi se u saopštenju IEA.

Ugalj je fosilno gorivo. Njegova upotreba ima značajan uticaj na životnu sredinu, a ekološka organizacija Grinpis ga opisuje kao „najprljaviji i najzagađujući način proizvodnje energije“.

U međuvremenu, Američka uprava za energetske informacije navodi niz emisija povezanih sa sagorevanjem uglja, uključujući ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, čestice i azotne okside.

– Ugalj je najveći pojedinačni izvor emisija ugljenika iz energetskog sektora, a u Evropi i Sjedinjenim Državama, rast proizvodnih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je uticao na strukturno smanjenje korišćenja uglja. Ali potražnja ostaje tvrdoglavo visoka u Aziji, iako su mnoge od tih ekonomija značajno povećale svoje kapacitete obnovljivih izvora energije – rekao je Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbednost IEA.

Sadamori je rekao da su potrebni „veći politički napori i investicije“ kako bi se „pokrenuo ogroman porast novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije kao i povećanje energetske efikasnosti kako bi se smanjila potražnja za ugljem u ekonomijama u kojima potrebe za energijom brzo rastu“.

Izvor: Energija Balkana 

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar