Home VestiEkonomija Vlasnik trgovinske kuće Pepco proglasio bankrot

Vlasnik trgovinske kuće Pepco proglasio bankrot

by bifadmin

Multinacionalna kompanija Steinhoff Internacional gasi se više od pet godina nakon što je izbio računovodstveni skandal.

Evropski lanac trgovina odećom i proizvodima za kuću Pepco mogao bi da se nađe u velikim problemima. Kako prenose češki mediji, deoničari kompanije Steinhoff Internacional koja u svom vlasništvu ima čak 72 odsto deonica, odlučili su da likvidiraju kompaniju jer je njen vlasnik bankrotirao.

Multinacionalna kompanija Steinhoff Internacional gasi se više od pet godina nakon što je izbio računovodstveni skandal. O gašenju holdinga akcionari su odlučili na vanrednoj skupštini održanoj u sredu.

Kompanija uglavnom posluje u oblasti nameštaja, kućnih potrepština i odeće, a kroz udeo u južnoafričkoj kompaniji Pepkor poseduje i lanac prodavnica Pepco, koji od 2013. godine posluje u Češkoj, a od nedavno i u Srbiji.

Kompanija Steinhoff, koja je pored lanca prodavnica Pepco u prošlosti posedovala i kompaniju za nameštaj Kika, u problemima je od 2017. godine, kada su tokom računovodstvene revizije otkrivene nepravilnosti.Šef kompanije Markus Žuste je naknadno napustio kompaniju, a poreske prevare su postepeno izašle na videlo tokom daljih inspekcija. Nakon istrage usledio je kolaps cena deonica.

Malo je verovatno da će deoničari sada dobiti bilo kakvu nadoknadu, uprkos otkrićima da je Steinhoff isplatio skoro 450 miliona evra firmama u inostranstvu u poslednjih pet godina, te da su njegovi rukovodioci takođe dobili velike sume novca.

Lanac Pepco, koji upravlja sa skoro 280 prodavnica u Češkoj, ne bi trebao biti pogođen krajem Steinhoff Internationala. Kompanija, koja je aktivna u 20 evropskih zemalja, kotirana je na Varšavskoj berzi i, prema službenoj izjavi koju citira Money.pl, posluje kao „nezavisna i finansijski stabilna kompanija“. Steinhoff poseduje 72 posto deonica lanca Pepco, piše češki portal el5.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar