Home VestiPolitika i društvo Veštačka inteligencija vodi radio emisiju u Poljskoj

Veštačka inteligencija vodi radio emisiju u Poljskoj

by bifadmin

U Poljskoj je puštena u etar prva radio emisija koju će voditi prezenter koji je proizvod veštačke inteligencije.

Naime, lokalna stanica Radio Piekary “zaposlila” je Baziju, veštačku prezenterku koja će voditi jednočasovnu emisiju. Marketinški tim je čak izmislio i izgled Bazije, stavivši na reklamu crtež lepe plave žene koja liči na manekenku.

Osim lepote, nova prezenterka ima niz prednosti za svog poslodavca – ona ne traži platu, ne ide na bolovanje, nema potrebu da se sindikalno organizuje, može da radi danonoćno i ne zahteva posebne uslove, pa čak ni stolicu u studiju. Ona veoma brzo “razmišlja” odnosno za kratak vremenski period može da dođe do bilo koje informacije na internetu.

Međutim, ovde se radi o poslu koji zahteva lični pečat novinara. Verovatno iz tog razloga poljska virtuelna prezenterka uporno pokušava da se šali. Tako je u svojoj prvoj emisiji rekla slušaocima da je um bića poput nje zaista fantastičan i dodala: “On ima beskonačne mogućnosti, premda ja – kao veštačka inteligencija – mogu da učim jedino iz iskustava ljudi, jer nemam svoj mozak. Može li neko da mi donira mozak”?

Na stranu savremena bledolika duhovitost, spakovana u bezidejne politički korektne fraze upućene nikome, Bazija zapravo samo prenosi ono što joj zada urednički kolegijum. Ona ima unapred zadate teme kojih se drži. Muziku koja ide između njenih reči i dalje biraju ljudi.

Uredništvo pomenutog radija napominje da je ovo samo eksperiment koji će se sprovoditi tokom leta a odluka o tome da li će Bazija zadržati posao zavisi od slušanosti. No, i ako ga zadrži, kažu da to neće dovesti do otpuštanja ljudi.

Izvor: Notes From Poland

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar