Home VestiEkonomija Broj kompanija koje su bankrotirale u EU najviši od 2015. godine

Broj kompanija koje su bankrotirale u EU najviši od 2015. godine

by bifadmin

Broj kompanija i preduzeća iz EU koja su bankrotirala u drugom kvartalu ove godine nastavio je da raste i najviši je od 2015. godine, pokazuju zvanični podaci.

“Drugi kvartal 2023. godine je šesti kvartal zaredom u kome je porastao broj proglašenja stečaja preduzeća u EU. U poređenju sa prethodnim kvartalom, broj stečajeva je povećan za 8,4 odsto i time dostigao najviši nivo od početka prikupljanja podataka 2015. godine”, upozorio je Eurostat.

Broj proglašenih stečajeva je u porastu u gotovo svim oblastima koje se prate, a najveći kada su u pitanju preduzeća koja se bave: smeštajem i ishranom (ugostiteljstvom) (+23.9%), transportom i skladištenjem (+15.2%), i obrazovanjem, zdravstvenom zaštitom i društvenim aktivnostima (+10.1%).
Broj preduzeća u stečaju koja se bave smeštajem i ishranom ili transportom u rastu je od izbijanja pandemije 2019. godine, a od tada je samo u dve oblasti zabeležen pad: industrija (-11.5%) i građevinarstvo (-2.7%).

Iz zvanične agencije EU za statistiku navode i da je došlo do blagog pada broja novoosnovanih preduzeća u EU od 0,6 odsto, nakon rasta od dva odsto u prvom kvartalu ove godine.

„Od 2023. godine broj registrovanih preduzeća je veći nego u periodu 2015-2022, godine“, dodaju u Eurostatu.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar