Home VestiIT i nauka Stigle GM krave

Stigle GM krave

by bifadmin

Kada telad kanadskog uzgajivača Bena Lovita dođu na svet, biće među prvima koja će se u svetu uzgajati s posebnim ekološkim ciljem: podrigivanje manje metana.

Lovit je farmer treće generacije u Lindenu, Ontario, a u junu je počeo veštački osemenjivati 107 krava i junica semenom bika koji je bio prvi na tržištu s genetskom osobinom proizvodnje niskog nivoa metana, prenosi eKapija.

„Selektivan uzgoj za niže emisije, sve dok ne žrtvujemo druge osobine, čini se kao laka pobeda“, kazao je Lovit, javlja Rojters.

Dolazak komercijalno dostupne genetike za proizvodnju mlečnih krava koje ispuštaju manje metana mogao bi pomoći u smanjenju jednog od najvećih izvora snažnog gasa sa efektom staklene bašte, kažu naučnici i stručnjaci za stočarsku industriju. Stoka čini 14,5% svetskih emisija pomenutih gasova.

Podrigivanje je najveći izvor emisije metana iz goveda.

Metan u izdisaju krave

Semex, genetička kompanija koja je prodala Lovitu seme, rekla je da bi usvajanje svojstva niskog nivoa metana moglo smanjiti emisije metana iz kanadskog mlečnog stada za 1,5% godišnje, i do 20%-30% do 2050. Kompanija je ovog proleća počela da palsira seme na tržište u 80 zemalja. Prvi kupci dolaze iz Britanije i mlekare u SAD-u i Slovačkoj, rekao je potpredsednik Dru Sloan.

Naučnici su uhvatili izdisaje goveda kako bi izmerili metan u njima, a zatim uporedili podatke s genetskim podacima i uzorcima mleka. Emisije metana iz kanadskih mlečnih krava uveliko variraju, od 250 do 750 grama dnevno.

Neki ljudi iz mlečne industrije i dalje nisu uvereni u uzgoj s niskim sadržajem metana, govoreći da bi to moglo dovesti do problema s probavom. Kanadsko odeljenje za poljoprivredu je reklo da još nije procenilo sistem procene metana koji je u osnovi proizvoda, ali da je smanjenje emisija iz stoke „izuzetno važno“.

Majkl Lohaus, Semexov potpredsednik za istraživanje i inovacije, odbio je da da projekcije prodaje, ali očekuje da će prodaja ostati spora dok se ne pojave finansijski podsticaji. Kanadska vlada trenutno ne nudi podsticaje za uzgoj goveda s niskim sadržajem metana, ali ministarstvo poljoprivrede je bjavilo da Otava radi na uvođenju kompenzacijskih kredita za smanjenje metana.

Neke zemlje i prehrambene kompnije počele su da podstiču stočare da peeđu na uzgoj goveda s nižim emisijama. Novi Zeland će 2025. početi oporezivati farmere za metan iz goveda. Nestle i Burger King rešavaju problem metana u svojim lancima snabdevanja promenom načina prehrane stoke, piše Rojters.

Izvor: Ekapija/Energetika net

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar