Home VestiEkonomija Bruto devizne rezerve NBS-a na kraju jula 23 milijarde evra

Bruto devizne rezerve NBS-a na kraju jula 23 milijarde evra

by bifadmin

U odnosu na kraj juna bile su više za 757,9 mil EUR. Povećanje bruto deviznih rezervi u julu prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 775 mil EUR). Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 144,1 mil EUR.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u nešto većem neto iznosu od 234,6 mil EUR, što je karakteristično za početak tromesečja, kao i ostalih deviznih plaćanja za izmirivanje obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 161 mil EUR.

Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 25,7 mil EUR i u najvećoj meri je rezultat povećanja cene zlata za oko 3,1%, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,2% na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 555,7 mil EUR i bio je za 184,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.584,1 mil EUR.

U julu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1%. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 595 mil EUR, dok je od početka godine neto kupila 2.455 mil EUR, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu, saopšteno je iz NBS.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar