Home Promo JAT TEHNIKA ZAVRŠILA PRVU KONVERZIJU PUTNIČKOG AVIONA BOING 767 U KARGO U EVROPI

JAT TEHNIKA ZAVRŠILA PRVU KONVERZIJU PUTNIČKOG AVIONA BOING 767 U KARGO U EVROPI

by bifadmin

Vodeća grupacija za održavanje vazduhoplova u Evropi, Avia Prime, koju čine tri eminentne kompanije uključujući i srpsku Jat Tehniku, danas je završila prvu konverziju aviona boing 767-300 iz putničkog u teretni u Evropi.

Prva konverzija širokotrupnog aviona ovog tipa na najstarijem kontinentu realizovana je u proizvodnim pogonima Jat Tehnike u Beogradu, u saradnji sa Izraelskom avio-industrijom, u Tehnikinom hangaru broj 2 koji, sa preko 9,000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom delu sveta.

Prvi konvertovani avion registracionih oznaka 9H-CAC poleteo je danas u 16.00h po lokalnom vremenu sa beogradskog aerodroma u pravcu malteške prestonice La Valete, nakon što je prethodno predat novom vlasniku i naručiocu projekta, Challenge Groupu, globalnom lideru u teretnom avio saobraćaju, koji prema rečima izvršnog direktora, Jossija Shoukrouna, planira da do 2026. godine utrostruči svoju flotu inkorporirajući i efikasni avion Boeing 777.

„Uzbuđeni smo jer je smela vizija koja je nastala pre 6 godina danas postala stvarnost. Dugo smo se spremali za ovo prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i know-how koji su prvi put primenjeni u Beogradu. Ovo je početak novog poglavlja u istoriji Avia Primea i evropske avijacije, koje će učvrstiti našu poziciju kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju širokotrupnih aviona tipa Boing i Erbas,” izjavio je Piotr Kaczor, glavni izvršni direktor Avia Primea i Jat Tehnike.

Avion kome je ova modifikacija udahnula novi život, prvi je u nizu širokotrupnih letelica koje će se ubuduće konvertovati u novom evropskom centru za ovu namenu koji se nalazi u Srbiji, a radovi na narednom boingu 767-300, već su u punom jeku.

„Uz višedecenijsku stručnost i najnaprednije tehnologije u industriji koje Avia Prime nudi zainteresovanim stranama po kompetitivnim cenama, ponosni smo što predvodimo sve više projekata koji doprinose zelenijoj i održivijoj budućnosti u avijaciji. Uz kontinuirani napredak uvereni smo u našu svetlu perspektivu, jer kako naš slogan kaže, za nas je jedini put, put ka vrhu,” zaključuje Kaczor.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar