Home VestiEkonomija Cena pirinča beleži najveći skok, na godišnjem nivou za 19,7%

Cena pirinča beleži najveći skok, na godišnjem nivou za 19,7%

by bifadmin

Indeks cena svih vrsta pirinča porastao je u julu za 2,8 procenata na mesečnom i 19,7 procenata na godišnjem nivou, da bi dostigao najviši nominalni nivo od septembra 2011. godine, nakon što je Indija zabranila izvoz te žitarice od 20. jula.

U izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ističe se da ograničenja izvoza prinča mogu „da pogoršaju visoku domaću inflaciju (cena) hrane u mnogim zemljama“.

„Ovaj pritisak… (izaziva) značajnu zabrinutost za bezbednost (snabdevanja) hrane za veliki deo svetske populacije, posebno one koji su najsiromašniji i koji veći deo svojih prihoda (izdvajaju za) kupovinu hrane“, upozorio je FAO.

Kako se navodi u izveštaju, globalne cene prehrambenih proizvoda porasle su u julu zbog ukidanja takozvane Crnomorske inicijative za žito i novih trgovinskih ograničenja za pirinač.

I u julu cena hrane na globalnom nivou porasla

Indeks cena hrane na globalnom tržištu prema podacima FAO, koji prati mesečne promene u međunarodnim cenama prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u julu je u proseku iznosio 123,9 poena, što je 1,3 odsto više u odnosu na prethodni mesec, dok je 11,8 odsto ispod nivoa iz jula 2022. godine.

Ovo povećanje je podstaknuto naglim skokom indeksa cena biljnog ulja, koji je porastao za 12,1 odsto u odnosu na jun nakon sedam meseci uzastopnih pada.

Međunarodne cene suncokretovog ulja su se oporavile za više od 15 odsto tokom meseca, dok su cene palminog, sojinog i ulja repice porasle zbog zabrinutosti za izglede za proizvodnju u vodećim zemljama proizvođačima.

FAO indeks cena žitarica opao je za 0,5 odsto od juna, međutim, međunarodne cene pšenice su porasle za 1,6 odsto, što je njihov prvi mesečni rast u poslednjih devet meseci, zbog neizvesnosti u vezi sa izvozom iz Ukrajine, kao i zbog nastavka sušnih uslova u Severnoj Americi.

U izveštaju se takođe navodi da je indeks cena šećera opao za 3,9 odsto, mlečnih proizvoda za 0,4 odsto u julu, a indeks cena mesa za 0,3 odsto.

„Ponude za goveđe, ovčije i živinsko meso su se smanjile zbog solidne ponude i u nekim slučajevima niže potražnje vodećih uvoznika. Nasuprot tome, cene svinjskog mesa su porasle, odražavajući visoku sezonsku potražnju u kombinaciji sa stalnim ograničenim zalihama iz zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država“, naveo je UN FAO.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar