Home VestiEkonomija U kojim zemljama se pravi najviše sladoleda

U kojim zemljama se pravi najviše sladoleda

by bifadmin

U Evropskoj uniji su 2022. godine proizvedene 3,2 milijarde litara sladoleda, što je pet odsto više nego u godini koja je prethodila.

Najveći proizvođač bila je Nemačka, a najveći izvoznik sladoleda iz EU je bila Francuska, objavila je 14. avgusta evropska statistička agencija Eurostat.

U Nemačkoj je proizvedeno 620 miliona litara sladoleda, a slede Francuska sa 591 milionom litara i Italija sa 571 milionom.

Pored toga što je Nemačka bila najveći proizvođač, njen sladoled je s prosečnih 1,5 evra za litar bio najjeftiniji. Prosečna cena francuskog sladoleda bila je 1,9 evra, a italijanskog 2,3 evra za litru.
Sa 7,0 evra najskuplji je u proseku bio sladoled iz Austrije, a slede Danska (4,4 evra uza litar) i Finska (2,8 evra).

Zemlje EU su prošle godine u treće zemlje izvezle 250 miliona kilograma sladoleda, ukupne vrednosti 930 miliona evra. Istovremeno uvoz iz nečlanica EU dostigao je 61 milion kilograma i koštao 203 miliona evra.
U EU je u odnosu na 2021. opao je i uvoz, i to za 14 odsto, ali i izvoz sladoleda, za dva odsto.

Od ukupnog izvoza na Francusku otpada 21 odsto, odnosno 53 miliona kilograma, što je čini i najvećim izvoznikom. Slede Holandija (17 odsto od ukupnog izvoza), Italija (13 odsto), Nemačka (11 odsto) i Belgija sa devet odsto učešća u ukupnom evropskom izvozu sladoleda.

Izvor:Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar