Home VestiEkonomija Cena pirinča najveća u poslednjih 12 godina

Cena pirinča najveća u poslednjih 12 godina

by bifadmin

Organizacija za hranu i poljoprivredu saopštila je da je u julu ove godine pirinač poskupeo za 2,8 odsto i dostigao najvišu vrednost od septembra 2011.

Razlozi za to su indijska zabrana izvoza ove namirnice i pogoršani vremenski uslovi za njenu proizvodnju zbog kojih se očekuje smanjena ponuda pirinča na tržištu. Pred vratima je i El Ninjo, koji će se intenzivirati ove godine posle čak sedam godina pauze, a dodatni razlog za poskupljenje je i povlačenje Rusije iz dogovora o prevozu robe preko Crnog mora.

Međutim, očekuje se da će većina azijskih zemalja uspeti da podnese ovaj šok, iako se na tom kontinentu prehrana mnogih naroda zasniva na pirinču. Primera radi, Kina, najveći konzument te namirnice, uvozi samo jedan odsto pirinča koji troši. I mnoge drugeazijske zemlje imaju svoju proizvodnju ili velike zalihe pirinča, tako da ih to što je Indija ograničila izvoz neće mnogo pogoditi.

To znači da neće biti velikih nestašica ali ipak je pitanje kako će siromašniji građani sastavljati kraj s krajem usled poskupljenja namirnice koju u velikoj meri koriste.

Izvor: CNBC

Foto: Royalpixelz, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar