Home VestiEkonomija Cena slanine porasla za više od 100% od početka godine

Cena slanine porasla za više od 100% od početka godine

by bifadmin

Slanina će postati još skuplja jer se veleprodajne cene svinjskog stomaka približavaju rekordnim vrednostima zbog zakona o dobrobiti životinja u Kaliforniji, kao i zbog najveće letnje potražnje.

Cene svinjskog stomaka porasle su za više od 100% od početka godine sa 131,59 centi po funti u januaru, na 270,89 centi na kraju jula, što je malo manje od rekordnog maksimuma od 279,97 centi po funti u avgustu 2021. godine. Tačnije, to je skok od 106%.

Analitičari koji su razgovarali za CNBC pripisali su porast cena svinjskog mesa delimično nedavno nametnutoj regulativi o dobrobiti životinja u Kaliforniji, koja je stupila na snagu 1. jula.

Naime, ova regulativa zabranjuje prodaju svinjskog mesa sa farmi u kojima su bremenite svinje zatvorene u male ograđene prostore i prostore manje od 24 kvadratna metra.

– Mnoga mala i srednja gazdinstva neće moći da podnesu značajna kapitalna ulaganja. Svi troškovi koji nastanu zbog predloga 12 takođe će pasti na teret potrošača – navodi Nacionalni savet proizvođača svinjskog mesa.

Podsetimo, Telegraf Biznis nedavno je istraživao da li će afrička kuga svinja uticati na cenu mesa na našem tržištu.

Izvor:Telegraf Biznis

Foto: ds_30, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar