Home VestiPolitika i društvo Island najbezbednijih zemalja na svetu, a na kojem se mestu nalazi Srbija

Island najbezbednijih zemalja na svetu, a na kojem se mestu nalazi Srbija

by bifadmin

Island se nalazi na vrhu liste najbezbednijih zemalja na svetu, a slede je Danska i Irska, navodi se u najnovijoj listi Globalnog indeksa mira koji je napravio Institut za ekonomiju i mir.

Island se smatra najbezbednijom zemljom za odmor turista, jer je ocenjena kao politički stabilna i ima nisku stopu kriminala.

Izveštaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu urađenu na osnovu podataka do sada o trendovima u miru, njegovoj ekonomskoj vrednosti i načinu razvoja miroljubivih društava. U izradi izveštaja u obzir se uzimaju 23 kvalitativna i kvantitativna indikatora, među kojima su percepcija kriminaliteta, stopa ubistava, nasilne demonstracije, politička nestabilnost, uvoz i izvoz oružja, uticaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i sl.

Na listi od 163 zemalja, među prvih 10 su, osim Islanda, Danska, Irska, Novi Zeland, Austrija, Singapur, Portugal, Slovenija, Japan i Švajcarska.

Srbija se nalazi na 65. mestu, a od zemalja u regionu najbolje je pozicionirana Slovenija (8), zatim Hrvatska (14), Severna Makedonija (38), Crna Gora (45), BiH (61).

Sjedinjene Američke Države su na 131. mestu, Velika Britanija na 37, Nemačka na 15. mestu.
Kao najmanje bezbedne označene su Avganistan (163), Jemen (162), Sirija (161), ali i Rusija (158) i Ukrajina (157).

U izveštaju se navodi da se prosečan nivo mira u svetu pogoršao za 0,42 odsto, što je deveta godina zaredom da se globalni mir pogoršava. Dodaje se da su u prošloj godini 84 zemlje zabeležile poboljšanje, dok je 79 zemalja zabeležilo pogoršanje mira.

Kao glavni uzroci pogoršanja mira označen je sukob u Ukrajini, mada je intenzitet sukoba rastao širom sveta čak i ranije.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar