Home VestiEkonomija Šest novih država ulazi u BRIKS

Šest novih država ulazi u BRIKS

by bifadmin

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik sirove nafte, pozvana je da postane punopravna članica ekonomskog bloka BRIKS, zajedno sa Iranom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Argentinom, Egiptom i Etiopijom.

Ovo će biti prvo proširenje te grupe od 2010. BRIKS trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, čiji inicijali se i pominju u njegovom akronimu.

Međutim uskoro će dobiti pojačanje. Države koje su pozvane da se pridruže BRIKS-u već su izrazile interesovanje za to, tako da nema dileme da će već od prvog januara 2024. postati članice.

Kako javlja Rojters, cilj ovog proširenja je uticaj na kreiranje novog svetskog poretka u kojem bi veću ulogu imale zemlje koje su velike i moćne ali još uvek ne mogu da dostignu slavu najrazvijenijih svetskih ekonomija. Međutim, iako su dom za 40 odsto svetske populacije i prave trećinu svetskog BDP-a, ove države daleko su od uređenih. U mnogima od njih cveta korupcija, stanovništvo je siromašno, a vlasti se ne mogu nazvati demokratskim.

Pored toga, one imaju različita uređenja i različite spoljnopolitičke ciljeve, što bi moglo otežati postizanje njihovog konsenzusa oko bitnih političkih ciljeva.

Izvor: Euractiv, Rojters

Foto: kirill_makes_pics, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar