Home VestiEkonomija ECB podigla kamatu za 25 baznih poena

ECB podigla kamatu za 25 baznih poena

by bifadmin

Evropska centralna banka (ECB) na jučerašnjem zasedanju donela je odluku da poveća kamatu i deseti put zaredom, ali i najavila skori kraj ciklusa intezivnog dizanja kamata koji traje 15 meseci.

ECB je podigla kamate za dodatnih 25 baznih poena, pa sada depozitna stopa iznosi 4,0 odsto, dok je stopa refinansiranja povećana na 4,5 procenata.

Ova odluka u saglasnosti je sa novim procenama o kretanju inflacije u evrozoni koje su revidirane naviše. ECB sada očekuje prosečnu inflaciju u tekućoj godini od 5,6 odsto u odnosu na 5,4 odsto ranije, te 3,2 odsto u 2024. godini u odnosu na raniju procenu od 3,0 odsto. Istina, srednjoročna prognoza je smanjena sa 2,2 na 2,1 odsto.

Kada je u pitanju stopa privrednog rasta evrozone, ECB je takođe revidirala prognozu. Ove godine se očekuje rast od 0,7 odsto u odnosu na prethodno prognoziranih 0,9 odsto, 1,0 odsto u 2024. (ranije 1,5 odsto) i 1,5 odsto u 2025. godini (ranije 1,6 odsto).

I dok su očekivanja tržišta bila prilično podeljena kada je u pitanju odluka o povećanju kamate, kao malo iznenađenje su došli konkretni nagoveštaji ECB-a da bi do daljeg mogla biti isključena nova povećanja kamata.

Izvor: CNBC, Momentum

Foto: Edar, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar