Home VestiEkonomija Francuski trgovinski lanac namerno obeležava proizvode sa smanjenom gramažom

Francuski trgovinski lanac namerno obeležava proizvode sa smanjenom gramažom

by bifadmin

Francuski trgovinski lanac Carrefour odlučio je da posebno obeleži proizvode kojima je smanjena gramaža a cena porasla ili ostala ista, kako bi kupci imali bolji uvid u to šta kupuju.

Carrefour je osmislio posebno obeležje za ovakve proizvode i u svojim prodavnicama i na svom sajtu, u kojem se pominje termin “šrinkflacija”, nastao od engleske reči “šrink” koja znači “smanjenje”. Radi se o praksi proizvođača da smanjuju gramažu svojih proizvoda, što kupci često i ne primećuju. Na taj način oni štede a mušterije im ostaju verne.

Međutim, sada će na takvim proizvodima stajati upozorenja o smanjenoj gramaži, sa ciljem osvešćivanja kupaca da su određeni proizvođači podigli cene svojih proizvoda iako su mnoge sirovine za njihovu proizvodnju pojeftinile. Ova upozorenja u Carrefour-ovim radnjama trenutno se nalaze na 26 proizvoda, od Liptonovih čajeva, do Pepsijevih pića.

Kako su rekli novinarima predstavnici ovog trgovinskog lanca, njihova ideja je bila da izvrše pritisak na proizvođače da ne podižu cene ukoliko za tim nema potrebe.

Izvor: CNBC

Foto: Nick Sanchez, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar