Home VestiEkonomija Evro i juan gube na vrednosti, dolar jača

Evro i juan gube na vrednosti, dolar jača

by bifadmin

Kineski juan je sredinom jula pao za 2,6 odsto i dostigao najniži nivo u odnosu na dolar u poslednjih 16 godina.

Američki dolar uživa privilegovani status, u svom najdužem pobedničkom nizu u skoro devet godina.

„Zelena“ valuta je u petak krenula ka osmoj sedmici rasta zaredom, u odnosu na korpu drugih glavnih valuta, što je njen najbolji niz još od zime 2014-2015.

Od sredine jula, dolar je skočio za 5 procenata, a taj porast dolazi nakon višemesečne nestabilnosti, podstaknut zabrinutošću da dolar možda gubi status svetske rezervne valute.

Spekulacije o potencijalnoj dedolarizaciji globalne trgovine ponovo su porasle prošlog meseca, nakon proširenja grupe zemalja BRIKS-a, na čelu sa Kinezima, da se uključe i veliki proizvođači nafte, kao što je Saudijska Arabija.

– Glasine o umiranju američkog dolara i dalje su u velikoj meri preuveličane – rekao je za CNN Džejms Eti, investicioni direktor kompanije „Abrdn“.

Dolar na najvišem nivou

Indeks američkog dolara, koji je sada na najvišem nivou u poslednjih šest meseci, bio je podstaknut nizom pozitivnih ekonomskih podataka iz Sjedinjenih Država poslednjih nedelja — što je podstaklo očekivanja da će Federalne rezerve duže zadržati kamatne stope više.

Više kamatne stope imaju tendenciju da povećaju vrednost valute neke zemlje, privlačenjem više stranog kapitala, pošto investitori očekuju veće prinose. U međuvremenu, olujni oblaci su se nadvili nad ekonomijama Kine i Evrope.

– Američka ekonomija nastavlja da pokazuje izuzetnu snagu, dok stvari u Kini i Evropi, posebno, idu ka recesiji – dodao je Eti.
Nezaposlenost u SAD je blizu najnižeg nivoa u poslednjih 50 godina, a zapošljavanje je i dalje solidno, nakon što je u avgustu zabeležen rast 32. uzastopni mesec. Takođe, plate, kada se prilagode inflaciji, rastu.

Mnogi ekonomisti su revidirali svoje prognoze rasta naviše, kao odgovor na sve dobre vesti, navodi CNN.

Evropa i Kina su, s druge strane, u teškoj ekonomskoj situaciji. Evro je od sredine jula izgubio 4,4% vrednosti, a kineski juan je za to vreme pao za 2,6 odsto i dostigao najniži nivo u odnosu na dolar u poslednjih 16 godina.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar