Home VestiEkonomija U novom Zakonu će se naći upotreba vejpova, pafova, nikotinskih vrećica…

U novom Zakonu će se naći upotreba vejpova, pafova, nikotinskih vrećica…

by bifadmin

Vejpovi, pafovi, nikotinske vrećice… Zvanično ne spadaju u duvanske proizvode, ali se upotrebljavaju na isti način. Zakon ih ne prepoznaje, a njihova prodaja maloletnicima koji ih sve češće koriste, još nije zabranjena. Sudeći prema novom Nacrtu Zakona o duvanu koje je Ministarstvo finansija upravo stavilo na javnu raspravu – ovo će uskoro biti promenjeno

U petak, 8. septembra, počela je javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, koji donosi brojne novine.

Javna rasprava traje do 28. septembra, a očekuje se da zakon bude usvojen do kraja godine.

„S obzirom da se tržište duvana i duvanskih proizvoda kontinuirano menja, idući u smeru razvoja novih i alternativnih proizvoda koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, a namenjeni su pušenju ili oralnoj upotrebi, Ministarstvo finansija uvidelo je potrebu da se ovi proizvodi precizno definišu, kao i da se reguliše poslovanje privrednih subjekata koji obavljaju delatnost u vezi sa novim i alternativnim proizvodima na tržištu Srbije“, navodi u obrazloženju Ministarstvo finansija.
U Zakon o duvanu uvodi se kategorija „srodnih proizvoda koji ne sadrže duvan“.

Koji sve proizvodi će se naći u novom Zakonu

Mogu da budu sa i bez nikotina, ne sastoje se od duvana, ali u pogledu drugih kriterijuma odgovaraju duvanskim proizvodima – to su tečnost za punjenje elektronskih cigareta, biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, nikotinske vrećice i proizvodi za vodenu lulu (arome za nargilu).

Zakon prepoznaje elektronske cigarete kao elektronske uređaje za zagrevanje duvanskog odnosno biljnog proizvoda koji se koristi za inhaliranje pare.

Elektronska cigareta može biti za jednu upotrebu ili punjiva i po novom zakonu podrazumeva i elektronsku nargilu, olovku za vejping („vejp“), elektronsku lulu i bilo koji elektronski sistem za inhvaliranje pare.

U „ostale duvanske proizvode“ novi nacrt zakona ubraja duvan za žvakanje, duvan za šmrkanje (burmut) ali i – snus.

Zakon definiše snus kao „svaki duvanski proizvod koji se upotrebljava za oralnu upotrebu osim onih namenjenih za udisanje ili žvakanje, koji je izrađen u celosti ili delimično od duvana, u obliku praha ili čestica ili bilo kakavoj kombinaciji tih oblika, pakovan u vrećice ili porozne vrećice“.

Zabrana za maloletnike

Osim duvanskih proizvoda i ostalih duvanih proizvoda čija je prodaja maloletnicima već zabranjena, Nacrtom zakona zabranjuje se trgovcima da maloletnicima prodaju i sve što se sada uvodi u zakon: razne vrste elektronskih cigareta – vejpove, pafove, snus… koji su već uveliko popularni među mladima, a dostupni su im na raznim prodajnim mestima, čak i u pojedinim – apotekama.

Ovo nije jedini zakon koji će se menjati zbog masovne pojave novih proizvoda na tržištu.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine obelodanilo je još 6. aprila da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača „u delu koji se odnosi na zabranu prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnicima“.

Takođe, upravo usvojenim izmenama Zakona o akcizama već je predviđeno dodatno oporezivanje pojedinih proizvoda koji još nisu „osvanuli“ u Zakonu o duvanu.

Tako će akciza na nikotinske vrećice biti naplaćivana po kilogramu neto mase sadržane u vrećicama u iznosu od 4.500 dinara po kilogramu.

Novi registri

Sve firme koje se bave proizvodnjom i uvozom ovih proizvoda biće evidentirani u novim registrima koje takođe predviđa ovaj zakon.

Zakon uvodi i nove registre – tzv. registar proizvođača srodnih proizvoda i registar uvoznika srodnih proizvoda.

Ta dva nova registra vodiće Uprava za duvan pri Ministarstvu finansija.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar