Home Vesti Koje namirnice ne treba jesti pre spavanja

Koje namirnice ne treba jesti pre spavanja

by bifadmin

Mnogi od nas uveče vole da nešto prezalogaje.

Nutricionistkinja Elajza Loku, s druge strane, tvrdi da konzumiranje određenih namirnica pre spavanja nije nimalo dobra ideja. Ona smatra da, iako postoji hrana koju možemo sigurno konzumirati i koja nam neće poremetiti kvalitet sna, ipak nije poželjno jesti uveče.

Prema njenom mišljenju, ovo su četiri najgorih namirnica koje možemo pojesti pre spavanja.

Čokolada

Kako objašnjava nutricionistkinja Loku, čokolada sadrži velike količine kofeina koje loše utiču na kvalitet našeg sna, odnosno mogu dovesti do nesanice. Isto tako, čokolada ima i puno šećera zbog čega takođe nije najbolji izbor za jelo pre spavanja.

Sir

Sir je zapravo jedna od najgorih namirnica koje možete pojesti pre spavanja, smatra nutricionistkinja. Naime, sir, a naročito zreli, u sebi sadrži visok nivo aminokiseline tiramin koja budi energiju, pa zbog toga može pokvariti naš san. Tiramin podstiče nadbubrežne žlezde da oslobađaju hormone koji uzrokuju da se osećamo budnim.

Začinjena i masna hrana

Da bi naše telo uspelo da u potpunosti svari masti iz hrane, treba vremena. Upravo zbog toga, trebalo bi izbegavati konzumiranje masnih namirnica pred spavanje, a isti je slučaj i sa začinjenom hranom. Osim toga, začinjene namirnice mogu ometati regulaciju temperature našeg tela, a za to je potreban visok nivo energije, što čvrst san čini gotovo nemogućim.

Sladoled

Konzumiranje slatke hrane pre spavanje može dovesti do naglog porasta nivoa šećera u krvi, koji se kasnije spušta tokom spavanja. To je slučaj sa sladoledom, kao i sa drugim slatkišima.

Kako prenosi Index, hrana koja izaziva značajne skokove i padove nivoa šećera u krvi podstiče otpuštanje hormona poput adrenalina i kortizola, što može dovesti do problema sa spavanjem.

Izvor: Index.hr/021.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar