Home VestiPolitika i društvo Promena mentaliteta: Nemci postali manje orni za rad

Promena mentaliteta: Nemci postali manje orni za rad

by bifadmin

Nemcima je generacijama usađivana važnost marljivosti i savesnosti. Međutim, kako vreme prolazi, čini se da ornost za rad slabi. Među zaposlenima je vezanost za posao naglo opala, pokazali su rezultati jedne ankete.

U godišnjoj studiji zanimanja koju je u četvrtak predstavilo osiguranje HDI, samo 47 odsto ispitanika je reklo da im posao mnogo znači. Pre godinu dana ih je bilo 58 odsto.

Istovremeno, samo 41 odsto je odgovorilo da im posao znači više od zarade, 10 procentnih poena manje nego prošle godine.

Skoro 60 odsto reklo je da se u firmi oseća manjak kvalifikovanih radnika, dok se 31 odsto požalilo na gomilanje posla.

Anketu je za HDI sproveo institut YouGov.

Više od trećine zaposlenih – 35 odsto – zabrinuto je zbog uticaja posla na zdravlje i žali se na lošu radnu atmosferu.

YouGov je u maju i junu anketirao 3.864 zaposlenih starosti 15 i više godina u svih 16 nemačkih pokrajina.

“Nedostatak kvalifikovanih radnika sada je stigao do srca nemačke privrede i pojačaće se narednih godina, sa odlaskom ‘bejbi-bumera’ u penziju,” rekao je Jens Varkentin, izvršni direktor HDI.

To stavlja kompanije pred “ogromne izazove u pogledu učinka, pouzdanosti procesa i korisničkih usluga,” dodao je Varkentin.

U svakom od istraživanja prethodnih godina, više od polovine ispitanika reklo je da im profesija mnogo znači, a tokom pandemije ih je bilo čak više od 60 odsto. Sada je njihov udeo manji nego 2019.

Pored toga, 44 odsto je izjavilo da ne oseća podršku u svojoj kompaniji, a polovina se žalila na slabe mogućnosti za napredovanje.

Izvor:dpa/Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar