Home VestiIT i nauka Malo tropsko ostrvo privuklo milione dolara zahvaljujući svom nacionalnom domenu

Malo tropsko ostrvo privuklo milione dolara zahvaljujući svom nacionalnom domenu

by bifadmin

Ostrvo Angvila ove godine bi moglo zaraditi desetine miliona dolara samo od svog internet domena koji se završava sa .AI.

Angvila se nalazi u Malim Antilima, ima oko 13.500 stanovnika i veoma popularan domen, čija ekstenzija je AI, odnosno skraćenica za veštačku inteligenciju (artificial intelligence).

Taj domen ono poseduje od devedesetih godina prošlog veka, međutim tek skoro je on postao “vruća roba”, a posebno od kraja prošle godine kada je interesovanje za veštačku inteligenciju i .AI domen buknulo posle lansiranja ChatGTP-a.

Iz tog razloga sve više tehnoloških startapa ali i velikih i poznatih IT kompanija (uključujući i Gugl i Majkrosoft) registruje .AI domene kako bi na svoje sajtove privuklo posetioce zainteresovane za veštačku inteligenciju.

Prošle godine se broj registracija angvilskog domena udvostručio na 287.432, a ove godine očekuje se još veći rast broja njegovih korisnika koji bi, prema procenama tamošnjeg registra nacionalnog internet domena, mogao doneti prihode od 25 miliona do 30 miliona dolara.

Koliko je ovo veliki novac za Angvilu pokazuje podatak da je BDP celog ostrva u 2021. iznosio 300 miliona dolara.

Izvor: Blumberg

Foto: Ramon Kagie, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar