Home VestiEkonomija Zbog čega su porasle deonice Visa i Mastercarda

Zbog čega su porasle deonice Visa i Mastercarda

by bifadmin

Deonice Visa i Mastercarda porasle su na najviši nivo ikada u sredu nakon što je Wall Street Journal (WSJ) u sredu objavio da bi divovi kreditnih kartica uskoro mogli da povećaju naknade za trgovce

Jedan analitičar, međutim, upozorava da bi to povećanje mogla dodatno ohrabriti konkurente da promovišu alternativne metode plaćanja.

Visa namerava da poveća naknade u oktobru, a Mastercard u aprilu, navodi WSJ, pozivajući se na neimenovane izvore i dokumente.

Veće naknade će primorati trgovce da izdvajaju 502 miliona dolara više godišnje, procenila je za WSJ konsultantska kuća za plaćanja CMSPI.

Deonice dve najvrednije svetske kompanije za kreditne kartice porasle su oko 1 odsto pojedinačno na trgovanju u sredu, jer su investitori pozitivno reagovali na izglede da će obe zaraditi stotine miliona inkrementalnog prihoda.

Nakon skromnih dobitaka, Mastercard je dostigao najvišu cenu deonice ikada na zatvaranju od 414 dolara, dok je Visa 247 dolara takođe njena rekordna cena.

U belešci za klijente, analitičari Mizuho-a predvođeni Danom Dolevom naveli su nekoliko razloga zbog kojih bi investitori trebalo da pristupe prijavljenom povećanju naknada oprezno, a ne radosno. Među zabrinutostima banke su mogućnost pojačanog nadzora od strane regulatora i političara i potencijal da se klijenti podstaknu da koriste plaćanja bez kreditnih kartica, kao što su gotovina, Venmo i FedNow sistem plaćanja Federalnih rezervi, koji je uveden prošlog meseca.

Tržišna kapitalizacija Vise je 513 milijardi dolara, što je čini 11. najvećom kompanijom na svetu. Mastercard sa vrednošću od 390 milijardi dolara je 21. najveća javna kompanija.

Izvor: Investitor.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar