Home VestiEkonomija Nakon 125 godina postojanja, preduzeću „Jugoinspekt Beograd ad“ sledi privatizacija

Nakon 125 godina postojanja, preduzeću „Jugoinspekt Beograd ad“ sledi privatizacija

by bifadmin

Javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanih objavljen je na sajtu Ministarstva privrede, a rok za prijavu je 5. oktobar. Iz Jugoinspekta za sada bez komentara.

„Jugoinspekt Beograd“, akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države, decenijama kontroliše kvalitet hrane, energenata, ruda, tekstila, kože i drugih proizvoda.
Poziv za privatizaciju najstarijeg preduzeća ovog tipa na Balkanu iznenadila je struku. Tvrde – ova vest je pre svega loša za potrošače, a od državnog monopola jedino je gori privatni.

„Onaj deo koji utvrđuje objektivno u nekim važnim slučajevima kvalitet nekog proizvoda kada bi bio privatizovan postojala bi mogućnost da se korupcijom ne dobije prava istina, već da on posluži za učešće u korupciji“, istakao je za N1 doktor ekonomskih nauka Milan Kovačević.

„U uslovima kada imamo državnu kompaniju koja se bavi kontrolom kvaliteta mogući su pojedini uticaji interesnih grupa, ali imajući u vidu da je vlast smenjiva, te interesne grupe nikad neće moći da ostvare trajni uticaj. U slučaju da dođe do privatizacije jedne takve ustanove, vlasnici bi mogli da imaju gotovo trajni uticaj na poslovnu politiku i da dođu u situaciju da mogu da protežiraju određene proizvode“, objasnio je finansijski analitičar Branislav Jorgić.

Upućeni misle da neki delovi preduzeća, zbog javnog interesa, nikako ne bi smeli biti privatizovani, dok bi laboratorijski deo kompanije mogao poslovati i u privatnom vlasništvu.
„Loše je i to što nije bilo javne rasprave oko toga da li ovakav kakav je Jugoinspekt treba privatizovati ili bi ga trebalo reorganizovati i videti koji deo može, a koji ne može da se privatizuje. Kod nas je inače veliki problem što priprema nije adekvatna“, smatra Kovačević.

Podseća i na to da iz prethodnih loših iskustava država nije izvukla lekcije, pa je brzo zaboravila zahtev proizvođača mleka da se osnuje nacionalna laboratorija za proizvodnju mleka, baš zbog privatnih laboratorija koje su im zadavale brojne probleme.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar