Home VestiEkonomija U Berlinu će samci moći da iznajme samo jednosobne stanove

U Berlinu će samci moći da iznajme samo jednosobne stanove

by bifadmin

Od 2024. godine u prestonici Nemačke stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji podseća na propise iz vremena DDR-a.

Naime, prema novom pravilu koje je berlinski Senat nedavno usvojio samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Ova odluka je doneta u sklopu borbe protiv nedostatka stambenog prostora u gradu u kojem se 84 odsto nekretnina iznajmljuje. To je posledica velike popularnosti Berlina u koji se u poslednje vreme doseljavaju i mladi zbog provoda, i umetnici zbog žive kulturne scene, i digitalni nomadi koji traže zanimljiva mesta za život, i druga radna snaga zbog većih mogućnosti zaposlenja, i stranci i izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja, i mnogi drugi. Broj njegovih stanovnika je od 2012. narastao sa 3,4 miliona na 3,8 miliona prošle godine. Izgradnja stambenog prostora međutim nije pratila tako brz rast populacije. Zato su stanovi postali deficitarna roba a samim tim je i njihova cena porasla. Cena iznajmljivanja nekretnina je skočila sa 7,3 evra po kvadratu koliko je iznosila 2018. na 14,3 evra u 2021.

Kako rešiti problem prenaseljenosti?

Berlinske vlasti su došle na ideju da ga reše ograničavanjem veličine stanova prema broju ljudi koji u njima žive. Ovi strogi propisi trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

“Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio”, piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Međutim, na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce. No, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Izvor: N1, Fajnenšl Tajms

Foto: Patrick Perkins, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar