Home VestiPolitika i društvo Vodič kroz ponudu smeštaja na Zlatiboru

Vodič kroz ponudu smeštaja na Zlatiboru

by bifadmin

Zlatibor je jedna od naših najpopularnijih detinacija koja se po broju noćenja nalazi odmah iza Kopaonika. Spada u planine koje rado posećuju kako domaći, tako i strani turisti. Takođe, jedna je od turističkih destinacija koje nemaju striktnu sezonu, već je gosti posećuju tokom svih godišnjih doba.

Zbog potražnje za smeštajem koja raste već godinama Zlatibor je drastično unapredio njegov kvalitet i obogatio njegovu ponudu, ne samo u svom urbanizovanom delu koji je na čestoj meti kritika u poslednje vreme, već i u selima. U nastavku teksta ćemo govoriti upravo o smeštajnoj ponudi Zlatibora, aktuelnim cenama, sadržajima koji nude, kao i najtraženijim lokacijama.

Kako se kreću cene privatnog smeštaja?

Zlatibor je planina koja negira tvrdnju da je planinski odmor rezervisan isključivo za one za dubljim džepom. Iako jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u našoj zemlji, on je zadržao epitet planine za sve. To znači da nam ovom mestu možete pronaći sve vrste smeštaja.

Primera radi, za privatan smeštaj za dvoje u centru Zlatibora potrebno je da izdvojite oko 30 evra za noć. Za ovaj novac ćete dobiti moderan, dobro opremljen apartman na dobroj lokaciji. Kako se krećete od centra Zlatibora ka okolini, tako se i cene smeštaja snižavaju. Tako na lokacijama daljim od centra planine možete da pronađete smeštaj koji će vas koštati oko 20 evra za noć.

Kada je reč o luksuznim privatnim smeštajnim jedinicama, Zlatibor raspolaže sa sve više ovakvih. Međutim ponuda se razlikuje od toga da li tražite luksuzan privatni smeštaj u centru ili na obodima planine.

Naime, ukoliko tragate za luksuznim smeštajem u centru Zlatibora onda ćete pronaći najviše stanova. U okviru njih, pored luksuznih komada nameštaja, moderno dizajniranih enterijera i odlične tehničke opremljenosti, uglavnom možete očekivati wellness i spa sadržaje. Među turistima su veoma popularni apartmani sa đakuzijem, saunama, tepidarijumima, turskim kupatilima i slično. Cene ovakvih stanova kreću se od 50 do 100 evra, u zavisnosti od sadržaja koji nude.

Kada je reč o ponudi luksuznog smeštaja van centra, u ovom slučaju prevladavaju planinske kuće i brvnare. I u slučaju brvnara, kada je reč o luksuznim sadržajima možete da očekujete spa sadržaj, a i odlična tehnološka opremljenost se podrazumeva. Ono što pravi razliku jeste najčešće mogućnost da koristite/iznajmite kvadove, motorne sanke, skije, bicikle i slično. Za ovakvu brvnaru ili planinsku kuću, potrebno je da izdvojite oko 100 evra. Mada pojedine brvnare dostižu cene i od 200-300 evra za noć.

Cene hotela na Zlatiboru

Kada je reč o hotelima na Zlatiboru, ponuda i cene se znatno razlikuju u odnosu na privatan smeštaj. Tako, ako uzmemo za primer jedan od popularnijih hotela na Zlatiboru, Palisad, cena standardne dvokrevetne sobe iznosi oko 13.500 dinara u toku zimske sezone, u letnjem periodu ista soba se može iznajmiti i za 8.500 dinara.

Mona Plaza Zlatibor je drugi popularan hotel na Zlatiboru. Cena standardne dvokrevetne sobe u ovom hotelu iznosi oko 12.000 dinara u letnjoj sezoni, dok je u zimskoj sezoni njena oko 20.000 dinara.

I u slučaju Palisada i u slučaju Mone doručak je uključen u cenu. Oba hotela poseduju wellness i spa centre, međutim, u slučaju da odsedate u standard sobi, potrebna je doplata za ove usluge. U slučaju odsedanja u superior apartmanima usluga spa centra je uključena u cenu, mada su cene superior soba znatno više od pomenutih.

Ukoliko tragate za nešto povoljnijim hotelskim smeštajima moraćete da pristanete na udaljenost od centra od oko 1 – 1,5 km. U tom slučaju, možete da pronađete hotelsku sobu za dvoje po ceni od 50 evra.

Tako na primer cena apartmana za dvoje u hotelu Zlatiborski konaci iznosi 6.740 dinara. Apartman istih kapaciteta u vili Miris Dunja, može da se pronađe po ceni već od 4.700 dinara.

Najtraženije lokacije na ovoj planini

Uprkos kritikama koje se često čuju na račun urbanizacije Zlatibora, danas u najtraženije lokacije spadaju upravo njegove urbanizovane zone. Centar Zlatibora je zapravo najtraženija lokacija, koja ujedno nudi najviše smeštajnih jedinica, kako privatnih tako i hotelskih.

Treba takođe napomenuti da se za centar Zlatibora dominantno opredeljuju mladi, koji žele da se upoznaju sa noćnim životom ovog grada. Međutim nije retkost ni da se za centar opredljuju i porodice upravo zbog sadržaja koji nudi centar Zlatibora najmlađima. Tačnije, zbog Avantura parka, Dino parka, Gondole, pa i panoramskog točka.

Nešto stariji, kao i mladi željni planinske avanture, ali i oni koji tragaju za autentičnim planinskim mirom, opredeljuju se za lokacije van centra. Među lokacijama ovih karakteristika najtraženije su smeštajne jedinice u Gajevima, zatim Obudojevici, kao i oko Crnog vrha. Sva ova mesta izmaknuta su od centra i njegove vreve, a opet nisu ni tako daleko, ukolko poželite da obiđete centar Zlatibora.

Izvor: Bookaweb

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar