Home VestiPolitika i društvo U kojoj opštini živi najviše podstanara u Srbiji?

U kojoj opštini živi najviše podstanara u Srbiji?

by bifadmin

Zvezdara je jedna od svega pet beogradskih opština u kojima je broj stanovnika povećan između dva popisa

Zvezdara je omiljena opština beogradskih podstanara. To se može zaključiti na osnovu podataka poslednjeg popisa stanovništva, koji pokazuju da je po broju onih koji plaćaju kiriju prva u Srbiji. Na teritoriji ove opštine ima 77.622 stanova, a iznajmljuje se čak 9.655.

Za agente za nekretnine ovo nije neobičan podatak, jer je Zvezdara i jedna od opština u kojima se gradi i prodaje najviše stanova. Većina ih kupuje da bi u njima živela, ali ima dosta i onih koji nekretnine na Zvezdari gledaju kao investiciju i kupuju ih da bi ih izdavali.

Kako smo imali uvid, prosečna cena trenutno oglašenih garsonjera na Zvezdari na specijalizovanom sajtu za ogalašavnje nekretnina 4zida.rs je 289 evra, jednosobni stanovi su oko 325, a dvosobni 525 evra. U odnosu na treći kvartal prošle godine kirija u garsonjerama je skuplja za oko 70 evra, u jednosobnim stanovima za oko 45 evra, a u dvosobnim čak 125 evra.

Kao i u svim ostalim opštinama i na Zvezdari su najtraženiji mali stanovi, do 50 kvadrata. Gledano po naseljima, u delovima opštine koji su bliži centru poput Cvetkove pijace, Liona, Đerma i dela oko Gradske bolnice trenutno nema slobodne garsonjere za izdavanje. Cene u ovim delovima Zvezdare su tokom prošle godine bile najviše u poslednjem kvartalu, kada su najmanji stanovi, na primer, kod Cvetkove pijace u ponudi bili za čak 500 evra.

Mirijevo najpristupačnije za porodice sa decom

Zvezdara je, zbog svog položaja omiljena destinacija onih koji dolaze da žive u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada. Ovoj opštini pripada deo Bulevara kralja Aleksandra kao i deo ispod Vukovog spomenika, gde se nalazi i nekoliko fakulteta, zbog čega je ovaj deo tražen među studentima, dok je Mirijevo, koje takođe pripada ovoj opštini, jedno od naselja koje najviše privlače mlade bračne parove i porodice sa decom.

Mirijevo je naselje koje je za mnoge najdostupnije – i po ceni kvadrata i po iznosu mesečne kirije.

„Na osnovu trenutnog preseka oglašenih stanova za izdavanje u Mirijevu garsonjera se može iznajmiti u proseku za 245 evra, dok je jednosoban stan oko 280 evra. Kirija za dvosoban stan je oko 350 evra, što je i upola manje u odnosu na druge delove ove opštine poput okoline Đeram pijace gde za nekretninu iste veličine, treba izdvojiti duplo više novca“, kaže Aleksandra Mihajlović, iz 4zida.

Razlog što postoji veliki broj stanova za izdavanje je i što su u ovom delu Zvezdare ranije preovladavale porodične kuće, ali i njive, dok su poslednjih godina na mnogim placevima nikle zgrade, a vlasnici su za njih od investitora dobijali stanove koje sada rentiraju.

Zvezdara je jedna od svega pet beogradskih opština u kojima je broj stanovnika povećan između dva popisa. Na Zvezdari je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2011. godine živelo 151.808 stanovnika, a u oktobru prošle godine 171.923 stanovnika.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Bing

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar