Home VestiEkonomija Zašto usporava kineska ekonomija?

Zašto usporava kineska ekonomija?

by bifadmin

Kina je dugo bila predvodnik globalnog rasta, međutim u poslednje vreme beleži veoma anemične ekonomske rezultate, piše Rojters. Naime, njen BDP je u drugom kvartalu ove godine porastao samo za 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal a izvoz joj je slabiji nego tokom pandemije.

Takvi rezultati neobični su za zemlju čija ekonomija je bila jedna od najbržerastućih na svetu i koja je svojom robom snabdevala najveći deo globalnog tržišta.

Šta se desilo ovoj zemlji?

Na usporavanje rasta kineske privrede delovalo je više faktora odjednom. Neadekvatna pandemijska politika, odnosno stroga zatvaranja tokom širenja korona virusa i odložena normalizacija života i rada, doveli su do toga da se mnoge svetske ekonomije brže vrate u standardno poslovanje nego kineska.

Istovremeno, u svetu je zabeležen rast inflacije pa je tražnja za robom, između ostalog i kineskom, smanjena, što je uticalo na pad izvoza iz Kine. Ova zemlja je inače dobar deo prihoda ostvarivala upravo zahvaljujući izvozu. Zato joj sada preostaje nada da će njenu ekonomiju podići domaća potrošnja, međutim ona je i dalje slaba.

Dodatni problem je što su Kinezi svoj novac mahom ulagali u nekretnine, a sada je njihovo tržište nekretnina u velikom problemu. Kineski privredni rast u velikoj meri se zasnivao na gradnji. Tržište nekretnina čini gotovo četvrtinu kineske ekonomske aktivnosti jer je u proteklim decenijama, zbog brzog rasta populacije, ova delatnost bila veoma perspektivna. Zato su mnogi investitori i privrednici ulagali u gradnju nekretnina, lokalne samouprave su dobro zarađivale od prodaje građevinskog zemljišta, a srednja klasa je čuvala svoj novac u stanovima i kućama.

Međutim, rast populacije je drastično usporen, a životni standard stanovništva je pao jer je tokom pandemije privreda radila ispod svojih kapaciteta. Velike građevinske kompanije su zapale u praktično neotplative dugove a nekretnina je odjednom bilo više nego njihovih kupaca. Zato su njihove cene pale, što je oslabilo i finansijsko zdravlje onih koji su “štedeli u nekretninama”. Sve ovo su događaji koji pokreću nove događaje i vode dodatnom padu ekonomije.

Kako Kina planira da reši ovaj problem?

Centralna banka je zbog svega navedenog smanjila referentnu kamatnu stopu na depozite u juanima, nadajući se da će tako podstaći potrošnju. Ostaje da se vidi da li će ovo uticati pozitivno na kinesku ekonomiju i da li će ona zaista uspeti naredne godine da ostvari najavljeni rast od pet odsto.

Foto: Nuno Alberto, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar