Home VestiEkonomija Automobili skuplji za 600 EUR zbog poreza na CO2

Automobili skuplji za 600 EUR zbog poreza na CO2

by bifadmin

Prema proceni američke konsultantske kuće „Boston Konsalting Grup“, novi granični porez na ugljenik u EU će uzrokovati poskupljenje novih automobila za skoro 600 evra.

Naime, Uredbom o mehanizmu prekograničnog prilagođavanja cene ugljenika (CBAM) – Evropska unija obavezuje uvoznike izvan EU da joj plaćaju porez na ugljenik koji emituju prilikom proizvodnje, kao što su čelik i cement.
Iz „Boston Konsalting Grup“ su ukazali da je u prosečnom automobilu sa četvoro vrata sadržano sedam tona ugljen-dioksida (CO2), od čega se nešto manje od polovine odnosi na čelik i aluminijum koji se koriste za proizvodnju automobila.

S obzirom na to da porez na tonu ugljenika trenutno iznosi 82,90 evra, očekuje se da će prosečna cena novog automobila porasti za 580,30 evra.

Proizvođači su već morali da otkupe pravo na emitovanje ugljen-dioksida (ETS), kako bi mogli da uvoze ono što im je potrebno za proizvodnju.

Poljska je krajem augusta najavila da će pred Evropskim sudom pravde osporiti CBAM, pošto tvrde da je za uvođenje CBAM-a bila potrebna jednoglasna podrška, a ne kvalifikovana većina u EU.

Poljska ministarka za klimu, Ana Moskva, ukazala je da bi CBAM za posledicu mogao da ima neravnomeran rast troškova energije u celoj Uniji i da je to u suprotnosti principu energetske solidarnosti.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar